Radio Piekary Radio Piekary
Nowy Ład. Problemy z realizacją inwestycji Andrzej Zazgórnik
Miasto to dla pszczół bardzo przyjazne środowisko. Jest w nim cieplej, sezon jest dłuższy, jest więcej różnorodnych kwiatów – nie ma monokultury, roślinność jest pielęgnowana i podlewana. Ważne jest też to, że mieście nie stosuje się pestycydów do ochrony roślin i nawozów sztucznych. Dlatego Katowice zdecydowały się na montaż uli na dachach obiektów miejskich. W ostatnich tygodniach zebrano pierwszą partię miodu, która jest już przebadana i trafiła do słoiczków.
– Miód z miejskich dachów jest już zapakowany w słoiczki. Jego nazwa w symboliczny sposób odnosi się do miejsca, w którym powstawał. Już wkrótce będziemy mogli skosztować Miodu z nutą Katowic, który wskazuje na ul na dachu NOSPR-u oraz Miodu z kroplą Katowic, który z kolei wskazuje na dachy Basenu Brynów i Basenu Biurowiec – mówi Marta Chmielewska, naczelnik wydziału promocji.
Smakoszy zapewne zainteresuje informacja, że katowicki miód ma charakter spadziowo-nektarowy. Analiza miodu wykazała, że dominują w nim rośliny kapustowate – 19%, maliny – 15%, winobluszcz – 13%, koniczyny – 12%, śliwy stanowią 11% zawartości, a kasztanowce 8%. Wysoka zawartość pyłków roślin kapustowatych może mieć związek z roślinami ozdobnymi, które rosną przy Muzeum Śląskim.
– Miód zebrany z katowickich dachów jest wyśmienitej jakości. Polskie normy wymagają, aby tak zwana liczba diastazowa, która opisuje aktywność enzymatyczną miodu, wynosiła minimum 8. W dobrych miodach z rzepaku czy akacji osiąga ona poziom 10-15, w miodach lipowych i spadziowych dochodzi do 30. Jak podaje Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich Instytut Ogrodnictwa w Puławach, które przebadało miód z Katowic, liczba diastazowa tego miodu wynosi 34, co wskazuje na to, że jest to miód wyśmienitej jakości – mówi Łukasz Przybył, opiekun miejskich uli.
To samo laboratorium przebadało również katowicki miód na obecność HMF (5-hydroksymetylofurfural), czyli związku chemicznego powstającego w miodzie pod wpływem temperatury, kwasów i czasu. HMF Jest substancją szkodliwą dla pszczół i człowieka, dlatego polskie normy mówią, że jego poziom nie powinien przekraczać 40 mg/kg. Dobre miody osiągają wartość 2-7 mg w kilogramie miodu. Miód z miejskich uli zawiera tylko 1,2 miligrama HMF w kilogramie.
Foto i źródło: UM Katowice
Autor: Marcin Hirnyk
RADIO PIEKARY 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |