play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    Radio Piekary Radio Piekary

Śląsk

Dworska uczta dla każdego w pałacu w Nakle Śląskim

today16 września 2021

Background

To będzie prawdziwa dworska uczta. Co ważne, każdy może w niej uczestniczyć. Zaproszenie na pałacową degustację jest ważne w sobotę, 18 września – w trakcie finału „Szlacheckiego weekendu” w Centrum Kultury Śląskiej w Nakle Śląskim.

Niektóre rody arystokratyczne słynęły z własnych wyrobów spożywczych, albo tradycyjnych dań. Taką właśnie wiedzę Centrum pozyskało podczas organizacji wystawy „Spotkanie po latach”, której bohaterami byli pracownicy, w tym kucharki, Henckel von Donnersmarcków z Nakła Śląskiego, Kozłowej Góry czy innych dworów. W pamięci ich potomków zachowały się niektóre przepisy dań podawanych w tych pałacach lub nazwy ulubionych potraw, niektóre stosowane do dziś. Te dawne smaki zostaną zaprezentowane 18 września podczas „VIII Szlacheckiego weekendu”.

-Centrum przewiduje poczęstunek gości specjalnie przygotowanymi daniami kuchni dworskiej, w tym moczką po żydowsku (wigilijne danie Henckel von Donnersmarcków ze Świerklańca), staropolskim tłuczeńcem, litewskim szmurem czy… prosiakiem z ziemniaków. Mówi Radiu Piekary Stanisław Zając, dyrektor Centrum Kultury Ślaskiej w Nakle Śląskim.

Uczestnicy wydarzenia będą mogli zapoznać się ze starymi przepisami z których słynęły niektóre rody arystokratyczne. Będą historyczne ciekawostki, warsztaty rękodzieła, wernisaż wystawy, a także gość specjalny – hrabia Hans Ulrich Schaffgotsch we własnej osobie.

Fot: Centrum Kultury Śląskiej w Nakle Śląskim

Autor: Gabriela Kokott-Drzyzga


0%
Skip to content