play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    Radio Piekary Radio Piekary

Polska

Koronawirus i susza spowodują wzrost cen żywności

today28 kwietnia 2020

Background

Koronawirus i susza spowodują wzrost cen żywności – tak oceniają eksperci. Rolnicy skarżą się na brak wody, w wielu polskich lasach wprowadzono trzeci stopień zagrożenia pożarowego.

To może być najbardziej sucha wiosna i lato od półwieku. Taką przerażającą wizję wieszczą hydrolodzy. Bezśnieżna zima i bezdeszczowa wiosna to jej główne przyczyny. Wody już brakuje dla roślin i rolnicy odczuwają niedobór, zaznacza Linda Hofman z gliwickich Wód Polskich:

  • cover play_arrow

    Koronawirus i susza spowodują wzrost cen żywności Katarzyna Taras

Gliwickie wody polskie już podejmują szereg działań zapobiegawczych, ale te mogą jedynie zminimalizować negatywne skutki suszy. Problem rozwiązać mogą tylko duże opady deszczu, które według prognoz meteorologów szybko nie nadejdą.

A susza plus trwający na świecie kryzys wywołany koronawirusem odbiją się w naszym portfelu. Drożeje zboże dla przemysłu piekarniczego. Jeszcze w tym tygodniu podrożeją pieczywo, makarony i kasze, średnio o 10-20 proc. Brak deszczu i poranne przymrozki wymroziły między innymi uprawy truskawek, ucierpiały też pędy i pąki kwiatów rzepaku.

Kolejnym problemem są zamknięte granice, ponieważ jeśli rząd nie poluzuje restrykcji, pracujący w Polsce robotnicy sezonowi, na przykład zatrudniani przy zbiorze szparagów, nie wjadą do kraju. Szacuje się że obcokrajowiec to obecnie co piąty pracownik seoznowy w polsce.

Autor: Katarzyna Taras


0%
Skip to content