play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    Radio Piekary Radio Piekary

Wiadomości

Najważniejsze aspekty związane z uprawą rzodkiewki

today10 sierpnia 2021

Background

Rzodkiewki to jednoroczne rośliny, które prawdopodobnie wywodzą się z Płw. Apenińskiego. Jadalne zgrubienia korzeniowe są bardzo smaczne i chrupiące, w zależności od odmiany łagodne lub pikantne, zawierają też żelazo, wapń, witaminę C i olejek gorczyczny, który pobudza działanie układu pokarmowego. Warzywa te charakteryzują się szybkim wzrostem, ich uprawa jest łatwa i doskonale nadają się nawet do małego ogródka warzywnego. Bardzo ważnym aspektem jest zakup wysokiej jakości nasion rzodkiewki. Sprawdzone miejsca zakupu nasion rzodkiewki: https://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-rzodkiewki/

Odmiany rzodkiewki

Odmiany rzodkiewki różnią się między sobą przede wszystkim kolorem, kształtem oraz wielkością zgrubień, a także długością okresu wegetacyjnego. U wczesnych odmian okres wegetacji trwa około 30-35 dni, u późnych 40-45 dni. Najpopularniejsze są letnie odmiany sałatkowe, o zgrubieniach w kolorze czerwonym lub białym. Ich kształt jest kulisty lub cylindryczny. Do takich odmian należą m. in. Fiesta, Krakowianka, Mila, Opolanka, Rowa, Warta, Carmen, Tetra Iłówiecka, Cherry Belle czy Silesia.

Oprócz nich możemy wyróżnić także odmiany zimowe, które przeznaczone są na późny zbiór jesienny i wysiewane są dopiero pod koniec lipca lub sierpnia. Tak właśnie uprawiana jest m. in. odmiana Sopel Lodu. Wyróżniamy także odmiany japońskie – mooli, których białe zgrubienia osiągają do 30 cm długości. W Polce jednak uprawiane są raczej rzadko.

Wymagania rzodkiewki

Rzodkiewkę najlepiej sadzić na stanowiskach słonecznych, te które siejemy latem można także uprawiać w półcieniu. Optymalna temperatura do jej rozwoju wynosi 15-18 st. C. Warzywo to najlepiej rośnie na glebach średnio zwięzłych, próchnicznych, przewiewnych, których pH jest obojętne (w granicach 6-7.5 pH), o niskiej zawartości azotu. Podłoże powinno być zawsze równomiernie wilgotne. Roślina nie toleruje gleb ciężkich, ilastych i nieprzepuszczalnych. Z racji tego, że źle reaguje na świeży obornik, powinniśmy ją uprawiać dopiero w drugim roku po jego zastosowaniu.

Rzodkiewka ma krótki okres wegetacji, dzięki temu możemy ją uprawiać zarówno jako przedplon (np. przed ogórkami albo pomidorami), albo jako poplon np. po ogórkach. Nie powinno się jej uprawiać po warzywach kapustnych lub rzepowatych. Dobrym sąsiedztwem dla niej będzie fasola, kapusta, sałata, szpinak, marchew czy pomidory. Jest rośliną wymagająca jeśli chodzi o nawadnianie.

Siew rzodkiewki

Nasiona rzodkiewki możemy wysiewać już od wczesnej wiosny, w zależności od odmiany od marca aż do końca sierpnia. Odmiany, które uprawiane są pod osłonami w przeznaczeniu na zbiór wiosenny, siejemy od października do listopada. Wysiewamy je rzędami co 15-20 cm, w płytkich rowkach o głębokości 1 cm. Jeśli zachodzi taka potrzeba to przerywamy siewki kiedy wzejdą, tak aby odległości między roślinami wynosiły 3-5 cm. Zabieg ten najlepiej wykonywać zaraz po deszczu lub nawadnianiu. Rośliny szybko kiełkują.

Uprawa i pielęgnacja

Rośliny są wymagające poz względem nawadniania, podłoże musi być cały czas równomiernie wilgotne. Podlewamy więc je regularnie, ale niezbyt obficie. Jeśli nawadnianie będzie zbyt rzadkie to korzenie mogą popękać, stać się bardziej włókniste i ostre w smaku. Jednak zbyt obfite podlanie również nie jest dla roślin korzystne. Może powodować przerost liści kosztem rozwoju korzeni. Oprócz podlewania konieczne jest także regularne odchwaszczanie grządek oraz spulchnianie gleby między rzędami.

Zbiór i przechowywanie

Zbiory możliwe są już 3-4 tygodnie po siewie. Korzenie zbieramy kiedy osiągną średnicę 1-2 cm. Odmiany letnie są najsmaczniejsze kiedy zostaną szybko zebrane. Jeśli przetrzymamy je w gruncie to parcieją, a ich smak staje się ostry. Odmiany japońskie zbieramy dopiero kiedy korzenie osiągną około 15 cm długości. Rzodkiewki nie nadają się do zbyt długiego przechowywania. Najlepsze w smaku będą zaraz po wyrwaniu z ziemi.

Choroby i szkodniki

Rzodkiewki to rośliny o dość wysokiej odporności na choroby, ale niestety zagrażają im szkodniki, tak jak np. pchełki ziemne. Robią one okrągłe lub nieregularne otworki w liściach i liścieniach. Ich występowaniu może zapobiegać utrzymywanie stałej wilgotności podłoża. Oprócz tego uprawy rzodkiewki trzeba również chronić przed ptakami, ślimakami i śmietką kapuścianą. Ta ostatnia drąży chodniki w spichrzowej części korzenia. Sprawdzone miejsce dla nasion warzyw: https://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-warzyw/

/materiał we współpracy z partnerem 

Autor: Marta Mosiołek


0%
Skip to content