play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    Radio Piekary Radio Piekary

Polska

Od samego rana królują pączki, kreple, faworki i donuty. Dziś TŁUSTY CZWARTEK

today11 lutego 2021

Background

Kolejki przed cukierniami nikogo nie powinny dziwić. Dziś tłusty czwartek. Króluje pączek i to w wielu wersjach i z różnym nadzieniem.

Tradycyjne czy urozmaicone?

Choć w historii zdarzały się bardzo egzotyczne wypieki to teraz raczej stawiamy na tradycyjne rozwiązania.

– Już Rzymianie obchodzili tzw. „tłusty dzień” i nadziewali pączki mięsem i słoniną- to było pożegnanie zimy i powitanie wiosny – opowiada Radiu Piekary Krzysztof Prudło z piekarskiej cukierni Alaska i dodaje, że chociaż najpopularniejsze są pączki z marmoladą różaną i z adwokatem, to jednak można je jeszcze urozmaicić – Na przykład można sobie kupić zwykłego pączka z marmoladą, przeciąć na pół, ubić śmietanę z mascarpone, wyszprycować, dać jakąś fużelinę wiśniową, z góry oblać czekoladą, poukładać owoce – maliny, borówki i samemu sobie przygotować taki pączek niestandardowy.

Tłusta historia Polski

Ale pączków w wydaniu historycznym nie musimy szukać aż w starożytnym Cesarstwie Rzymskim. Swoją nieco krótszą, acz równie bogatą tradycję mają także w polskiej historii kulinarnej.

– Te pączki, które my znamy dzisiaj – te słodkie pączki, te okrągłe pączki, z nadzieniem, to jest właściwie dopiero XIX wiek w Polsce i to jeszcze na dodatek początkowo tylko w Polsce centralnej. Wcześniejsze pączki były pieczone z ciasta chlebowego, nadziewało się je słoniną i pieczono na smalcu. To też wyjaśnia tę nazwę – „tłusty czwartek” a nie „słodki czwartek” -mówi reporterce Radia Piekary Anna Grabińska- Szczęśniak, kierownik działu etnografii Muzeum Górnośląskiego w Bytomiu.

Przepis na pączki

Sam przepis na pączki też nie jest szczególnie skomplikowany. Także o to zapytaliśmy cukiernika z piekarskiej Alaski:

– Kilo mąki pszennej, 15 dag masła, 15 dag cukru, 40 dag wody, 8-10 dag drożdży, 1,5 dag soli, trochę cukru waniliowego, dwa żółtka, dwa jajka – wylicza w rozmowie z reporterem Radia Piekary Krzysztof Prudło i dodaje, że najlepiej smażyć pączki na smalcu, a do ciasta dodać też odrobinę spirytusu.

Tłusty czwartek jest pierwszym dniem ostatniego tygodnia karnawału – przypada zawsze w czwartek poprzedzający Środę Popielcową, od której z kolei rozpoczyna się w Kościele Wielki Post.

Dziś nie powinniśmy liczyć kalorii, ale tak tylko przypominamy, że jeden pączek ma ich ponad 400… 

Autor: Mateusz Terech


0%
Skip to content