play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    Radio Piekary Radio Piekary

Polska

Prezydent Piekar Śląskich na spotkaniu z wojewodą ws. koronawirusa w Polsce

today5 marca 2020

Background

Prezydent Piekar Śląskich na spotkaniu z wojewodą ws. koronawirusa w Polsce. Wczoraj, wraz z innymi samorządowcami odbyła spotkanie z Wojewodą Śląskim w sprawie koronawirusa. Rozmowy dotyczyły wdrażania procedur związanych z pojawieniem się w Polsce pierwszego przypadku zakażenia.

Wcześniej również miejskie służby odbyły spotkanie w sprawie zasad postępowania i przyjętych procedur działania. Przypominamy, że w przypadku podejrzenia zarażeniem koronawirusem należy dzwonić pod bezpośredni numer: 800 190 590 – numer infolinii Narodowego Funduszu Zdrowia.

Wszystkie osoby, które w ciągu ostatnich 14 dni były w północnych Włoszech, Chinach, Korei Południowej, Iranie, Japonii, Tajlandii, Wietnamie, Singapurze lub Tajwanie i zaobserwowały u siebie objawy, takie jak: gorączka, kaszel, duszność i problemy z oddychaniem, powinny:

– bezzwłocznie powiadomić telefonicznie stację sanitarno-epidemiologiczną PSSE w Bytomiu (ul. Moniuszki 25, 41-902 Bytom):

  • tel. 32 397 66 60
  • tel. 32 397 66 66
  • tel. 32 397 66 65

lub

– zgłosić się bezpośrednio do oddziału zakaźnego lub oddziału obserwacyjno-zakaźnego, gdzie określony zostanie dalszy tryb postępowania medycznego:

  • Szpital Specjalistyczny w Chorzowie ul. Zjednoczenia 10 (tel. 797 18 96 03)
  • Szpital Specjalistyczny nr 1 w Bytomiu ul. Żeromskiego 7 (tel. 602 13 30 46)

Należy zachować spokój, na bieżąco śledzić komunikaty i wytyczne Głównego Inspektora Sanitarnego i Ministra Zdrowia.

Należy pamiętać o przestrzeganiu podstawowych zasad zapobiegawczych, które istotnie wpłyną na ograniczenie ryzyka zakażenia:

  1. Często myć ręce.
  2. Stosować zasady ochrony podczas kichania i kaszlu.
  3. Zachować bezpieczną odległość.
  4. Unikać dotykania oczu, nosa i ust.

Autor: Katarzyna Taras


0%
Skip to content