play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    Radio Piekary Radio Piekary

Radzionków

Przepis na… BITKI WOŁOWE Z KLUSKAMI NA PARZE

today7 listopada 2020

Background

Dziś przedstawiamy kolejną propozycję z cyklu „Przepis na…”. Na talerzu mamy dla Was coś pysznego. Tym razem serwujemy bitki wołowe z kluskami na parze. To danie sycące, idealne na rodzinny obiad.

 

BITKI WOŁOWE Z KLUSKAMI NA PARZE

 

Składniki:

  • kluski na parze,
  • kawałek wołowiny,
  • margaryna,
  • cebula,
  • przyprawy,
  • musztarda,
  • lubczyk.

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy i przyprawiamy (sól, pieprz, papryka, musztarda). Układamy w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy do miękkości ok. 2 godziny. Sos zabielamy śmietaną i zagęszczamy mąką. Kluski podgrzewamy na parze.  Jako dodatek doskonale sprawdzi się sałatka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, kukurydza, cebula, ogórek zielony, pomidor, papryka – mieszamy i polewamy sosem winegret). Kluski polewamy sosem, podajemy z mięsem i sałatką.

 

Czytajcie nasze przepisy! W każdą sobotę o godzinie 9:00!

Smacznego!

Autor: Katarzyna Taras


0%
Skip to content