play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    Radio Piekary Radio Piekary

Radzionków

Przepis na… DOMOWĄ KIEŁBASĘ W SŁOIKU

today6 czerwca 2020

Background

Dziś przedstawiamy kolejną propozycję z cyklu „Przepis na…”. Na talerzu mamy dla Was coś sycącego i smacznego. Tym razem serwujemy Wam pyszną domową kiełbasę w słoiku. Danie proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

 

DOMOWA KIEŁBASA W SŁOIKU

 

Składniki:

  • mięso mielone z łopatki 1 kg,
  • 1 kg karczku zmielonego,
  • 1 kg boczku zmielonego,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 3 łyżki soli,
  • 1 łyżka pieprzu,
  • inne przyprawy do smaku,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 500 ml wody.

Sposób przygotowania:

Mięso mielone mieszamy z przyprawami i resztą składników. Ubijamy w słoikach, pozostawiając miejsce od góry (tam się zbiera tłuszcz i galareta). Zakręcone słoiki wkładamy do garnka z gorącą wodą. Pierwszego dnia gotujemy 1 godzinę, drugiego dnia 40 minut i trzeciego pół godziny. Wyjmujemy i studzimy. Takie słoiki możemy przechowywać poza lodówką nawet 2/3 lata. Wyjęcie gotowej kiełbasy ze słoika może być trudne, ale efekt końcowy jest tego wart.

 

Czytajcie nasze przepisy! W każdą sobotę o godzinie 9:00!

Smacznego!

Autor: Katarzyna Taras


0%
Skip to content