play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    Radio Piekary Radio Piekary

Radzionków

Przepis na… GALERT

today28 marca 2020

Background

Dziś przedstawiamy kolejną propozycję z cyklu „Przepis na…”. Na talerzu mamy dla Was coś smacznego, idealnego na przekąskę. Tym razem serwujemy Wam klasyczny galert. Danie proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

 

GALERT

 

Składniki:

  • dwa duże golonka z kością,
  • noga wieprzowa,
  • warzywa: marchewka, pietruszka, seler,
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól,
  • jajko,
  • zielona pietruszka,
  • groszek zielony.

Sposób przygotowania:

Gotujemy mięso z warzywami.

Gdy jest miękkie obieramy i kroimy. To samo robimy z warzywami. Wszystko mieszamy z bulionem i przelewamy do miseczek. Kładąc na dno pokrojoną marchewkę, jajko, listek pietruszki i groszek (dodatki wedle gustu i uznania).

Zostawiamy do stężenia, gdy nasza potrawa jest już wystudzona, wkładamy do lodówki. Potem wystarczy przełożyć z miseczki na talerz, można skropić cytryną.

 

Czytajcie nasze przepisy! W każdą sobotę o godzinie 9:00!

Smacznego!

Autor: Katarzyna Taras


0%
Skip to content