play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    Radio Piekary Radio Piekary

Radzionków

Przepis na… KAPUŚNIAK Z MARYNOWANEJ KAPUSTY

today10 października 2020

Background

Dziś przedstawiamy kolejną propozycję z cyklu „Przepis na…”. Na talerzu mamy dla Was coś pysznego. Tym razem serwujemy kapuśniak marynowanej kapusty. To tradycyjne danie ale w odświeżonej odsłonie.

 

KAPUŚNIAK Z MARYNOWANEJ KAPUSTY

 

Składniki:

  • kapusta marynowana,
  • golonka,
  • ziemniaki,
  • marchewka,
  • boczek,
  • kiełbasa,
  • grzyby leśne,
  • czosnek,
  • cebula,
  • cytryna,
  • lubczyk,
  • zielona pietruszka,
  • margaryna do smażenia,
  • przyprawy: pieprz, chili, wegeta, magi, ziele angielskie, liść laurowy,
  • przecier pomidorowy.

Sposób przygotowania:

Osobno gotujemy kapustę i golonkę z przyprawami i czosnkiem. Wywar łączymy z kapustą, wlewamy razem z wodą z kapusty. Golonkę możemy upiec w piekarniku i wykorzystać do kolejnego obiadu. Do wywaru i kapusty dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i grzyby. Gotujemy do miękkości. Na patelni smażymy pokrojony boczek, kiełbasę i cebulkę.

Łączymy wszystko razem, dodajemy przyprawy i trzy łyżeczki przecieru pomidorowego.

Wyciskamy pół cytryny, żeby dodała kwasowości. Przyprawiamy do smaku. Na koniec posypujemy zieloną pietruszką.

 

Czytajcie nasze przepisy! W każdą sobotę o godzinie 9:00!

Smacznego!

Autor: Katarzyna Taras


0%
Skip to content