play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    Radio Piekary Radio Piekary

Radzionków

Przepis na… KOTLETY SCHABOWE POD PIERZYNKĄ

today22 lutego 2020

Background

Dziś przedstawiamy kolejną propozycję z cyklu „Przepis na…”. Na talerzu mamy dla Was kolejne tradycyjne danie w nowej odsłonie. Tym razem serwujemy Wam pyszne kotlety schabowe pod warzywną pierzynką. Danie proste, a bardzo smaczne.

 

KOTLETY SCHABOWE POD PIERZYNKĄ

 

Składniki:

  • kotlet schabowy (może być również pierś z kurczaka),
  • jajko,
  • mąka,
  • olej,
  • masło,
  • przyprawy (pieprz, sól, magi).

 

Do zrobienia farszu potrzebujemy:

  • cukinię,
  • paprykę kolorową (surową),
  • pomidory koktajlowe,
  • ser żółty,
  • musztarda,
  • majonez,
  • czosnek.

 

Przygotowanie:

Kotlety:

Rozpoczynamy od rozbicia kotletów. Następnie przyprawiamy je, obtaczamy w jajku i mące i smażymy na oleju z masłem.

Farsz:

Przygotowując farsz kroimy w kostkę cukinię oraz papryki. Pomidorki koktajlowe przepoławiamy. Żółty ser trzemy na tarce, czosnek przeciskamy. Przyprawić pieprzem i solą. Całość mieszamy z 2 łyżeczkami musztardy i dwoma łyżkami majonezu.

Na upieczone i wystygnięte kotlety nakładamy farsz i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy ok. 20 min w temperaturze 150 stopni.

 

Czytajcie nasze przepisy! W każdą sobotę o godzinie 9:00!

Smacznego!

Autor: Katarzyna Taras


0%
Skip to content