play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    Radio Piekary Radio Piekary

  • cover play_arrow

    Ruda Śląska: Zaprosił kobietę do mieszkania, a następnie zgwałcił. Grozi mu kilkanaście lat więzienia Wojciech Czaputa

Radzionków

Przepis na… KREM Z BROKUŁA

today24 października 2020

Background

Dziś przedstawiamy kolejną propozycję z cyklu „Przepis na…”. Na talerzu mamy dla Was coś pysznego. Tym razem serwujemy zupę krem z brokuła. To danie bardzo zdrowe, sycące, idealne na chłodne dni.

 

KREM Z BROKUŁA

 

Składniki:

  • brokuł,
  • cebula,
  • czosnek,
  • śmietana 18%,
  • masło,
  • rosół (wywar z mięsa i warzyw),
  • przyprawy,
  • ptysie lub grzanki do jako dodatek do zupy.

 

Sposób przygotowania: 

Do bulionu dodajemy kawałki brokuła, gotujemy do miękkości. Przyprawiamy do smaku.

 

 

Na patelni smażymy cebulę i czosnek (na maśle). Dodajemy do zupy.

 

 

Wyjmujemy mięso z bulionu i miksujemy wszystko razem. Zabielamy śmietaną (można ją wcześniej zahartować, aby się nie zważyła – w tym celu przelewamy dwie chochle zupy od miseczki i dodajemy śmietanę, całość mieszamy i wlewamy do garnka).

Możemy podawać z groszkami ptysiowymi i zieloną pietruszką.

 

 

Czytajcie nasze przepisy! W każdą sobotę o godzinie 9:00!

Smacznego!

Autor: Katarzyna Taras


0%
Skip to content