play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    Radio Piekary Radio Piekary

Radzionków

Przepis na… RYŻ PO MEKSYKAŃSKU

today15 lutego 2020

Background

Dziś przedstawiamy kolejną propozycję z cyklu „Przepis na…”. Na talerzu mamy dla Was coś oryginalnego i orientalnego. Tym razem serwujemy Wam pyszny ryż po meksykańsku. Danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

 

RYŻ PO MEKSYKAŃSKU

 

Składniki:

  • ok. 500 g piersi z kurczaka,
  • 1 puszka fasoli czerwonej,
  • mała puszka kukurydzy,
  • ok. 8 pomidorków koktajlowych,
  • przyprawa meksykańska, sól, pieprz,
  • 1 mała cebula,
  • 3 torebki ryżu.

Sposób przygotowania:

Filet kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawą meksykańską. Następnie gotujemy ryż w osolonej wodzie, odcedzamy, wykładamy na duży talerz do wystudzenia. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wykładamy mięso i obsmażamy z każdej strony. W kolejnym kroku dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy przez 2 minuty mieszając. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i mieszamy z fasolą. W ostatnim kroku do całości dodajemy ugotowany ugotowany ryż, pokrojone pomidorki, mieszamy i smażymy ok. 2 minuty.

Czytajcie nasze przepisy! W każdą sobotę o godzinie 9:00!

Smacznego!

Autor: Katarzyna Taras


0%
Skip to content