play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    Radio Piekary Radio Piekary

Radzionków

Przepis na… SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

today9 maja 2020

Background

Dziś przedstawiamy kolejną propozycję z cyklu „Przepis na…”. Na talerzu mamy dla Was coś słodkiego, idealnego na deser. Tym razem serwujemy Wam pyszny sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami.

 

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

 

Składniki:

Ciasto:

  • 250g margaryny,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 450 g mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Ser:

  • 1 kg sera wiaderkowego,
  • 4 białka,
  • 100 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 szklanka słodkiej śmietany 18%,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 1/2 puszki brzoskwiń.

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto mieszamy mikserem, a następnie wyrabiamy rękami. Dzielimy na pół – jedną część (trochę większą) rozkładamy na blaszce, resztę wkładamy do lodówki.

Następnie zajmujemy się serem. 4 białka ubijamy i odkładamy. Cukier, cukier waniliowy, masło, śmietana i budynie mieszamy mikserem, dokładamy ser i na koniec ubite białka. Wszystko razem mieszamy i wykładamy na blachę z ciastem.

Na górze układamy pokrojone brzoskwinie i rozkładamy resztę ciasta.

Dla ułatwienia można pokroić ciasto w kostkę lub w paski.

Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni z termoobiegiem) na godzinę. Po upływie 40 minut zmniejszamy temperaturę do 165 stopni. Po godzinie wyłączamy i pozostawiamy w otwartym piekarniku jeszcze na godzinę. Po wystygnięciu wkładamy do lodówki i już po chwili ciasto jest gotowe do jedzenia.

 

Czytajcie nasze przepisy! W każdą sobotę o godzinie 9:00!

Smacznego!

Autor: Katarzyna Taras


0%
Skip to content