play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    Radio Piekary Radio Piekary

Radzionków

Przepis na… ŚWIĄTECZNĄ WĘDZONKĘ

today11 kwietnia 2020

Background

Dziś przedstawiamy kolejną propozycję z cyklu „Przepis na…”. Na talerzu mamy dla Was coś smacznego i idealnego na święta. Tym razem serwujemy Wam pyszną wędzonkę, która jest idealna na świąteczny stół.

 

ŚWIĄTECZNA WĘDZONKA

 

Składniki:

  • mięso: szynka, karczek, schab,
  • peklo,
  • sól,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • czosnek świeży,
  • pieprz w kulkach.

Sposób przygotowania: 

Do miski wlewamy zimną wodę, wsypujemy peklo, sól (na opakowaniu są proporcje w zależności ile mamy mięsa), resztę przypraw i wkładamy mięso. Codziennie mieszamy i nakłuwamy, trzymamy w lodówce lub w czymś zimnym.

Cały proces peklowania trwa ok. 1 tygodnia, więc wcześniej zapeklowane mięso wyjmujemy, wiążemy sznurkiem lub wkładamy do siatki, wieszamy w nagrzanej wędzarni.

Wędzonka po ok. 10 godzinach jest gotowa!

Następnie welujemy  – do gorącej wody wkładamy już uwędzone mięso i tyle ile waży tyle czasu welujemy (nie gotujemy!), np. 1 kg mięsa = 1 godzina welowania. Po godzinie możemy wyjąć i na ciepło pokroić (na zimno z chrzanem i ćwikłą też pysznie smakuje).

Wodę z wędzonki możemy wykorzystać do zrobienia żurku lub barszczu białego w sam raz na świąteczny stół.

 

Czytajcie nasze przepisy! W każdą sobotę o godzinie 9:00!

Smacznego!

Autor: Katarzyna Taras


0%
Skip to content