play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    Radio Piekary Radio Piekary

Radzionków

Przepis na…”UŚMIECHNIĘTE BUZIE”

today23 maja 2020

Background

Dziś przedstawiamy kolejną propozycję z cyklu „Przepis na…”. Na talerzu mamy dla Was coś sycącego, idealnego na przekąskę. Tym razem serwujemy Wam pyszne „uśmiechnięte buzie”, które na pewno zasmakują Waszym milusińskim.

 

UŚMIECHNIĘTE BUZIE

 

Składniki:

  • 1 kg. ziemniaków,
  • jedno jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki bułki tartej,
  • olej,
  • sól, pieprz, czerwona papryka w proszku.

Sposób przygotowania:

Gotujemy obrane ziemniaki z solą, a następnie przeciskamy je przez praskę. Dodajemy jajko, dwa rodzaje mąki, trochę soli, pieprz i paprykę. Wyrabiamy ciasto, a następnie dokładamy bułkę tartą i ponownie wyrabiamy na jednolitą masę. Kawałek ciasta rozwałkowujemy na desce i wycinamy kółka (idealnie nadaje się do tego szklanka). Robimy oczka słomką i buzię łyżeczką. Gotowe „buzie” wrzucamy na rozgrzany olej na patelni i smażymy z jednej i drugiej strony.

Gotowe „buzie” układamy na papierowym ręczniku. Chrupiące i pyszne danie możemy jeść zarówno na ciepło  jak i na zimno.

 

Czytajcie nasze przepisy! W każdą sobotę o godzinie 9:00!

Smacznego!

Autor: Katarzyna Taras


0%
Skip to content