play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    Radio Piekary Radio Piekary

Piekary Śląskie

Rusza remont Bytomskiej w Piekarach Śląskich! Co się zmieni dla kierowców?

today13 września 2021

Background

We wtorek 14. września rozpocznie się remont nawierzchni ul. Bytomskiej na odcinku od ronda Kopalni Julian do skrzyżowania ulic Bytomskiej, Wyszyńskiego i Miarki. Wykonawca  gruntownie przebuduje cały odcinek. Podczas prac drogowcy będą prowadzić roboty na dwóch pasach, a dwa  kolejnepasy pozostaną przejezdne w obu kierunkach.

Prace związane z remontem ulicy Bytomskiej podzielono na dwa główne etapy. W pierwszym prace na odcinku obejmą połowę jezdni. Tak będzie na odcinku między Rondem Kopalni Julian, a skrzyżowaniem z ulicami Wyszyńskiego i Miarki. W drugim zaplanowany jest remont  skrzyżowania z ulicami Wyszyńskiego i Miarki.

Odcinek nawierzchni do remontu to około 500 m długości (od wjazdu na rondo Kopalni Julian do skrzyżowania ulic Bytomskiej, Stefana Wyszyńskiego i Karola Miarki – wraz ze skrzyżowaniem). Dzięki inwestycji znikną koleiny, ubytki, wykruszenia i deformacje na jezdni.

W trakcie przebudowy wykonawca zlikwiduje wszystkie wysepki z wyjątkiem tej przy światłach. Zmieni się także organizacja ruchu na rondzie – oba pasy (prawy i lewy) pozwolą na jazdę prosto w stronę autostrady.

Z uwagi na istniejącą zatokę autobusową, przystanek w kierunku Szarleja będzie funkcjonować bez zmian. Z kolei przystanek w kierunku Bytomia okresowo zostanie przeniesiony o około 140 m w kierunku Ronda Kopalni Julian.

Koszt prac to 611.047,46 zł w tym otrzymane dofinansowanie w ramach Programu: „Metropolitalny Fundusz Solidarności” z Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii w wysokości 285.000 zł. Zgodnie z umową z wykonawcą prace powinny się zakończyć do 16 listopada br.

Prosimy o zachowanie szczególnej ostrożności i w miarę możliwości omijanie tego odcinka drogi.

źródło: UM Piekary Śląskie 

Autor: Marta Mosiołek


0%
Skip to content