play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    Radio Piekary Radio Piekary

Śląsk

Uważajcie na grzybobraniu. Warto pamiętać o TYCH zasadach!

today2 września 2021

Background

Ostatnie deszcze, choć dla wielu uciążliwe, zwiększyły wilgotność w lasach. To dobra wiadomość dla grzybiarzy. Wyruszając na grzyby pamiętajmy jednak o zasadach ochrony przyrody i własnym bezpieczeństwie.

Zanim wyruszysz do lasu upewnij się, czy teren który chcesz odwiedzić nie jest w rezerwatem przyrody lub parkiem narodowym. Co do zasady, zbieranie grzybów i runa leśnego jest w nich zabronione, a na ich terenie można poruszać się jedynie po wyznaczonych szlakach. Mapę prezentującą formy ochrony przyrody w Polsce można znaleźć w serwisie mapowym Generalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska.

Rygorystycznie przestrzegaj zakazu wstępu na tereny wojskowe. Niektóre części lasu mogą też być objęte stałym lub okresowym zakazem wstępu. Ich aktualną mapę znajdziesz na stronie internetowej Lasów Państwowych.

Przed wyprawą do lasu warto też poznać gatunki grzybów. Niektóre z  mogą być mogą być pod ochroną gatunkową i ich zbieranie jest zabronione. Informacje na temat gatunków występujących na danym terenie można znaleźć na przykład na stronach internetowych poszczególnych nadleśnictw. Wszystkie gatunki grzybów objęte w Polsce ochroną wymienione są w Rozporządzeniu Ministra Środowiska z 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów.

A oto najważniejsze zasady bezpiecznego grzybobrania:

  1. Zbieraj tylko te grzyby, co do których jesteś pewien, że są jadalne.

  2. Grzyby zbieraj tak, aby nie uszkodzić znajdującej się w podłożu grzybni. Owocniki o pełnym i twardym trzonie delikatnie wykręcaj, a te z miękkim, gąbczastym i puszystym trzonem odcinaj przy samej ziemi.

  3. Miejsce po zerwanym grzybie najlepiej przykryć mchem lub ściółką leśną, aby odsłonięta grzybnia nie wyschła.

  4. Nie zbieraj grzybów ani zbyt starych, ani zbyt młodych. Ze starych wysypią się zarodniki, z których powstanie nowa grzybnia. Poza tym nawet wśród gatunków jadalnych z czasem mogą pojawić się toksyny powodujące nieprzydatność do spożycia. Młode grzyby często nie mają wszystkich  cechy rozpoznawczych. Możesz je łatwo pomylić z grzybami trującymi.

  5. Grzyby pobierają z podłoża występujące tam zanieczyszczenia, dlatego staraj się unikać zbioru w miejscach silnie zanieczyszczonych, w sąsiedztwie zakładów przemysłowych czy przy poboczach dróg.

  6. Zebrane grzyby najlepiej wkładaj do przewiewnych koszy lub łubianek, nigdy do plastikowych toreb czy wiader, ponieważ bez dostępu powietrza mogą się w nich wytworzyć szkodliwe dla zdrowia toksyny.

  7. Nie niszcz niejadalnych oraz trujących gatunków – nawet one mogą być pokarmem dla niektórych zwierząt i są piękną ozdobą lasów.

  8. Chodząc po lesie nie niszcz niepotrzebnie runa leśnego – nie łam gałęzi, nie wyrywaj krzewów.

  9. Jadąc na grzyby parkuj tylko w miejscach dozwolonych – nie zastawiaj dróg leśnych i przejazdów pożarowych, nie rozjeżdżaj niepotrzebnie traw.

I przede wszystkim – nie zaśmiecaj lasów – śmieci przyniesione do lasu zabierz z powrotem ze sobą!

źródło: RDOŚ 

Autor: Marta Mosiołek


0%
Skip to content