play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    Radio Piekary Radio Piekary

Śląsk

Większe ogródki w tyskich restauracjach

today21 maja 2020

Background

Więcej miejsca dla klientów. Tychy umożliwiają restauratorom powiększenie terenów ogródków gastronomicznych. Dzięki temu restauratorzy będą mogli obsłużyć większą liczbę klientów, spełniając przy tym wszelkie normy narzucone przez służby sanitarne.

Większe ogródki to więcej miejsca dla klientów i większe bezpieczeństwo w dobie pandemii koronawirusa. Tychy umożliwiają restauratorom, korzystającym z lokali wynajmowanych od gminnych jednostek na terenie miasta powiększenie ogródków gastronomicznych.

Wystarczy wniosek

Restauratorzy, który chcieliby skorzystać z takiej możliwości powinni zwrócić się z wnioskiem o powiększenie metrażu ogródka do administratora, z którym mają zawartą umowę (MZUIM, MZBM  lub Wydział Gospodarki Nieruchomościami Urzędu Miasta Tychy). Miasto szacuje, że takich lokali jest ok. 30. Każdy wniosek będzie rozpatrywany indywidualnie, gdyż powierzchnia i możliwości powiększenia ogródków letnich są różne, w zależności od lokalu.

Bez nowych stawek

Miasto nie wprowadzi też nowych stawek za zajęcie terenu miejskiego pod ogródki kawiarniane. Będą naliczane zgodnie z obowiązującymi stawkami, ale w ramach przyjętego pakietu wsparcia dla przedsiębiorców, którzy mogą liczyć na ulgi.

„Bezpieczeństwo mieszkańców oraz gości, którzy odwiedzają nasze miasto jest dla nas priorytetem. Dlatego chcemy stworzyć takie warunki, aby można było bezpiecznie korzystać z oferty tyskich restauratorów, m.in. z zachowaniem większych niż normalnie odległości pomiędzy gośćmi”, mówi prezydent Tychów, Andrzej Dziuba.

Ogródki gastronomiczne znów działają

Przypomnijmy, od poniedziałku (18.05) restauracje i kawiarnie mogą działać zarówno wewnątrz, jak i w formie ogródków letnich, pod warunkiem przestrzegania w nich takich zasad, jak np. 1,5 m odległości od krańca blatu jednego stolika do krańca blatu drugiego. Schowane mają być wszelkie dodatki jak cukier, serwetki czy wazoniki. Wymagana jest również dezynfekcja rąk przy wejściu na teren lokalu, osoby stojące w kolejce powinny zachować 2-metrowy dystans.

Do właściciela lokalu gastronomicznego należy ustalenie i kontrola maksymalnej liczby gości, która w danym momencie w nim przebywa. Po wyjściu gości, stoliki powinny być każdorazowo dezynfekowane.

Autor: Adam Złotorowicz


0%
Skip to content