play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    Radio Piekary Radio Piekary

Wiadomości

Zmywarka to czysta oszczędność!

today11 marca 2020

Background

Podawanie posiłków stanowi pewnego rodzaju rytuał. Świąteczna zastawa, którą mama wyciąga tylko kilka razy w roku. Do tego umyte i wytarte sztućce. Półmiski pełne ręcznie malowanych wzorów. Lniane serwety starannie wyprasowane. Biały obrus, a na nim złote świeczniki i świeże kwiaty. Szkło – najlepiej kryształowe. A po wszystkim ręczne mycie – zgroza wszystkich gospodarzy domu i ich rąk.

O ile w domu codzienne mycie ręczne nie jest przerażające, o tyle w obleganych restauracjach jest ostrą harówką. Godziny spędzone przy zmywaku, wszechobecna wilgoć oraz drażniąca chemia sprawiły, że wymyślono zmywarki. Urządzenie, które ma za zadanie wyprać wszystkie naczynia oraz, co najważniejsze, wyparzyć. Na potrzeby restauracji stworzono profesjonalne zmywarki do naczyń. Znajdziesz je np. w sklepie Technica.

Zmywarka gastronomiczna do szkła. Ten model i wiele innych specjalistycznych zmywarek znajdziesz na stronie https://sklep.technica.pl/zmywarki-gastronomiczne.

Nie taka zwykła zmywarka do restauracji

Planujesz, że Twoja restauracja będzie obsługiwać kilkunastu do kilkudziesięciu gości naraz. Potrzebujesz więc odpowiednio dużo czystych naczyń. Stojąc przed wyborem najlepszej zmywarki gastronomicznej, sprawdź:

  • moc zmywarki. Im więcej talerzy tym moc powinna być większa. To zapewni w 100% czysty efekt.
  • zużycie wody. Profesjonalne zmywarki zużywają mało wody. Średnio jest to ok. 2,5l/cykl. Jednak dobrze przeczytaj instrukcję obsługi – czasem zużycie wody wzrasta w zależności od innych czynników.
  • czas mycia. Zmywarki charakteryzują się bardzo krótkim czasem mycia. Do wyboru jest zazwyczaj 120 lub 180 sekund. Niektóre modele zawierają opcję 90 sekund. Rozważ, co będzie optymalne.
  • dodatki. System dodatkowego kosza, dozownik do płynu czy wbudowany wyparzacz są bardzo przydatne.
  • wymiary. Najlepiej takie, żeby mieściły się do niej wysokie półmiski, tace lub garnki.
  • rodzaj zmywarki. Na rynku istnieją zmywarki przemysłowe, podblatowe, do szkła oraz z wyparzarką. Każda ma wady i zalety.

Jak widzisz, wybór dopasowanego sprzętu do Twojej gastronomii nie jest taki prosty.

 

Przegląd zmywarek gastronomicznych do naczyń

W zależności od potrzeb Twojego biznesu wybierz:

  • zmywarkę przemysłową, zwaną też kapturową. Charakteryzuje się tym, że ramię myjące jest nakładane na naczynia jak kaptur. Taki sprzęt sprawdzi się w miejscach, gdzie jest duży ruch, ponieważ jest w stanie umyć nawet 60 koszy na godzinę. Najbardziej popularnymi producentami zmywarek przemysłowych są Stalgast oraz Lozamet. Ceny wahają się od 7000 do 10000 złotych.
  • gastronomiczną zmywarkę uniwersalną. Są tańsze od dużych zmywarek przemysłowych, a co za tym idzie mniej wydajne. Niektóre modele zużywają tylko 1l wody na cały cykl mycia. To bardzo obniża koszty eksploatacji. Najczęściej takie zmywarki zbudowane są tak, żeby mogły się zmieścić pod blatem. Kupisz je w cenie od 3000 do 7000 złotych.

Na rynku istnieją urządzenia specjalizujące się w myciu tylko garnków lub samego szkła. Te produkty wymagają specjalnego traktowania, więc stworzono programy odpowiednie do każdego rodzaju materiału.

Zmywarka do restauracji – najlepszym sposobem na oszczędzanie

Obliczono, że podczas domowego mycia naczyń zużywa się ponad 50 litrów wody. Profesjonalne zmywarki do naczyń w jednym cyklu zużywają około 3 litry. Dochodzi do tego koszt detergentów, ale ten może być różny w zależności od dedykowanego. W gastronomii należy również doliczyć koszt utrzymania pracownika, który musiałby wykonywać tę pracę.

 

Materiał zrealizowany przy współpracy z partnerem. 

Autor: Katarzyna Taras


0%
Skip to content