Wzmacnianie odporności a olej z czarnuszki – czy naprawdę pomaga?

Autor: w dniu 2024-04-02

Czarnuszka to niewielka roślina z niebieskimi lub różowymi kwiatami, która raczej nie przyciąga spojrzeń. Pozory często jednak mylą! Jej nasiona kryją w sobie istną bombę odżywczą dla naszego organizmu. Wspierają działanie układu immunologicznego. Są również ogromnym wsparciem dla alergików. Sprawdźmy, dlaczego warto wprowadzić go do diety i w jaki sposób najlepiej go spożywać. 

Olej z czarnuszki – o czym mowa?

Czarnuszka (z łac. Nigella sativa) jest jednoroczną rośliną ozdobną. Określana jest także jako czarny kminek, kolendra rzymska i czarny kumin. Kwitnie w południowej Europie, Azji Południowo-Zachodniej i Afryce Północnej. Jest niewysoka i ma niebieskie lub różowe kwiatki – to jej cechy charakterystyczne. Mimo niewielkich rozmiarów, ma olbrzymi potencjał. Wpływa zarówno na zdrowie, jak i skórę oraz włosy.

Tłoczony z niej olej to dobrodziejstwo dla organizmu. Powstaje on z czarnych, drobnych nasion czarnuszki, które charakteryzują się intensywnym, korzennym smakiem. Aby jednak w pełni wykorzystać jego potencjał olej z czarnuszki (https://olini.pl/olej-z-czarnuszki-tloczony-na-zimno-olini) powinien pochodzić od sprawdzonego producenta. Dobrej klasy jest tłoczony na zimno. Proces ten gwarantuje znacznie więcej składników odżywczych i zachowuje naturalny smak nasion.

Właściwości oleju z czarnuszki

Regularne stosowanie oleju z czarnuszki niesie ze sobą wiele korzyści prozdrowotnych. Pozytywnie wpływa na odporność organizmu, dlatego warto wprowadzić go do diety zarówno u dorosłego, jak i u dziecka. Wykazuje się działaniem antybakteryjnym, przeciwwirusowym, a nawet przeciwgrzybiczym.

Jego siła tkwi w jego składzie. Znajdziemy w nim składniki chinonowe, wśród których warto wyróżnić takie jak:

  • tymochinon,
  • ditymochinon,
  • tymohydrochinon.

Szczególnie pierwszy z wymienionych związków czynnych jest bardzo cenny dla naszego zdrowia. Tymochinon posiada właściwości przeciwutleniające i działa przeciwzapalnie. Ponadto nie można zapominać o tym, że wycisza układ immunologiczny wtedy, gdy wykazuje się od nadmierną aktywnością. Dotyczy to zwłaszcza chorób o charakterze autoimmunologicznym czy też alergicznym. Związek ten potrafi również pobudzać układ odpornościowy do działania w przypadku przeniknięcia do naszego organizmu drobnoustrojów chorobotwórczych poprzez zwiększoną produkcję limfocytów.

Olej z czarnuszki ponadto hamuje namnażanie się wspomnianych drobnoustrojów, a przy tym przeciwdziała ich rozwojowi. Dzięki temu wzmacnia skuteczność antybiotykoterapii, jeśli jej włączenie okazuje się nieuniknione. Z powodzeniem można go jednak określić mianem naturalnego antybiotyku, ponieważ jego stosowanie to skuteczny sposób na zwalczanie objawów m.in. infekcji górnych dróg oddechowych.

W tym jakże cennym oleju znajdziemy również nienasycone kwasy tłuszczowe. W praktyce mowa m.in. o linolowym, eikozadienowym czy też oleinowym. One również przyczyniają się do stymulowania reakcji obronnych naszego organizmu. Ponadto znakomicie sprawdzają się jako wsparcie dla pracy serca i układu krwionośnego. Nie dość, że regulują poziom cholesterolu we krwi, to w dodatku jej ciśnienie.

Nie bez znaczenia pozostaje także fakt, że olej z czarnuszki warto stosować jako suplement diety przy wielu schorzeniach. Jest nieocenionym wsparciem dla naszego organizmu, gdy zmagamy się z alergicznym nieżytem nosa lub chorujemy na astmę. Łagodzi również dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a w szczególności trzustki, wątroby czy żołądka. Olej z nasion czarnuszki polecany jest także osobom, które chorują na cukrzycę typu II. Wykazuje się także właściwościami do minimalizowania objawów reumatoidalnego zapalenia stawów w stopniu umiarkowanym.

Kiedy i jak pić olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki jest nieocenionym wsparciem w walce z wirusami i bakteriami. Nic więc dziwnego, że najczęściej sięgamy po niego w okresie jesienno-zimowym, kiedy ataki chorobotwórczych patogenów mocno dają o sobie znać. Z kolei osoby cierpiące na alergię często sięgają po niego wiosną, kiedy rozpoczyna się sezon na pylenie. Najmniejszym zainteresowaniem olej z czarnuszki cieszy się latem.

Ma on dość specyficzny i ostry smak. O ile niektórym to zupełnie nie przeszkadza, o tyle są osoby (a zwłaszcza dzieci), których może on nieco odstraszyć. Są jednak na to sposoby! Picie go nie musi oznaczać przysłowiowej drogi przez mękę.

Jak wprowadzić olej z czarnuszki do jadłospisu?

  • Dodawanie do posiłków. Olej z czarnuszki jest bardzo dobrym kompanem twarogów, grillowanych warzyw czy też sałatek. Podkręca ich smak.
  • Zrobienie szota. Wystarczy, że pojawi się on na łyżeczce czy też w kieliszku w towarzystwie np. miodu czy też soku z cytryny.
  • Przekonanie, że serwujemy bombę witaminową. Wystarczy pomyśleć o zbawiennym dla organizmu działaniu tymochinonu! To solidny argument, aby przez chwilę się "przemęczyć", a następnie cieszyć dobrym zdrowiem, a ponadto dobrą kondycją skóry i włosów.

Materiał powstał we współpracy z partnerem.