Ślonski łobiod w nowej odsłonie. Propozycja z Rybnika budzi duże zainteresowanie

Autor: w dniu 2025-02-25

Brzmi jak wyjątkowa fuzja kuchni tureckiej i śląskiej! Hanys Kebab budzi niemałe zainteresowanie i doczekał się już kilku recenzji. Jedną z nich przygotował Radek Palacz.

Internet rozpaliła ostatnio do czerwoności wiadomość o odwiedzinach Książula w jednej ze znanych, śląskich restauracji. Rozpoznawalny w sieci restaurator w obszernym materiale wideo odpowiadał youtuberowi, który komentował zaserwowany mu posiłek. Komentarzy było co niemiara. Sporo mówi się też o nietypowym daniu czyli lawaszu, w którym znalazł się typowy dla naszego regionu obiad. W placek zawinięto kluski śląskie, roladę, czerwoną kapustę i wszystko oblano sosem. Recenzentów nie brakuje. Wśród nich Radosław Palacz.

Ślonski łobiod w lawaszu, czyli "niedzielny obiad" w nowej odsłonie

Wiadomo, że kluski śląskie, czyli gumiklyjzy w towarzystwie rolady, czerwonej kapusty i sosu pieczeniowego to najwyższej klasy obiad. Co do tego nikt w naszym regionie nie ma wątpliwości. Znany w internecie Sewcio, który w swoim lokalu w Rybniku serwuje różne dania, zaproponował swoim klientom coś nowego. Zamknął to wszystko w placku, do czego odnieśli się już różni recenzenci. Wśród nich RBK Rybnicki Blogger Kulinarny, który swój opis zamieścił 23 lutego. Rzućmy okiem na podsumowanie. Co w nim napisano?

Czy warto? Za 48 zł dostajemy pełnoprawny śląski obiad, jakościowo jak z najlepszej restauracji. Jedyną różnicą jest to, że został on zawinięty w placek. Brzmi szalenie, ale w rzeczywistości okazało się świetnym połączeniem tradycji z nowoczesnym podejściem do jego formy podania – czytamy w mediach społecznościowych.

Jednym z recenzentów tego specjału został Radosław Palacz. Wideo zamieścił w mediach społecznościowych: