Uwolnij krauzy z piwnicy! Organizują nietypową akcję
Autor: Andrzej Zazgórnik w dniu 2023-09-22
W urzędzie miasta powstało miejsce, do którego można przynosić czyste słoiki do ponownego wykorzystania. "Krauzy" przydają się we Wspólnym Stole, z którego potrzebujące osoby mogą zabrać gotowy posiłek do domu.
Piwnice, strychy, komórki, szafy, komody, pawlacze, półki, regały, gablotki… wszystkie te miejsca to potencjalne środowiska bytowania jakże cennych opakowań wtórnych – słoików, zwanych też u nas krauzami.
Uwolnij krauzy z piwnicy!
W nierzadko ciemnych, ponurych, zakurzonych przestrzeniach puste weki marnują swój potencjał, brudząc się, ulegając rdzy, korozji i wszelakiej innej degradacji. Jest jednak dla nich ratunek!
– Dajmy krauzom drugie życie! Każdy uwolniony z czeluści domowych składowisk słoik można zostawić na parterze rybnickiego magistratu, w godzinach obsługi Klientów, w specjalnie przygotowanym koszu obok Wydziału Komunikacji. Korzyść jest podwójna – Państwo mają porządek i miejsce na inne rzeczy, a Wspólny Stół ekologiczne opakowanie na posiłek dla potrzebujących – tłumaczy Agnieszka Skupień, rzeczniczka prasowa Urzędu Miasta Rybnika.
Przypomnijmy, że Wspólny Stół to społeczna kuchnia działająca w Rybniku przy ul. Zebrzydowickiej 30. Miejsce dostępne jest dla każdego – przede wszystkim dla osób ubogich i bezdomnych, ale także dla wszystkich mieszkańców, którzy chcą się zaangażować w pomoc innym. Każdy może tam przygotować ciepły posiłek i spokojnie go zjeść. Lokal wyposażony jest w podstawowe sprzęty przydatne podczas gotowania i zaopatrywany w produkty spożywcze umożliwiające przygotowanie pełnowartościowego posiłku. Można przynieść tam gotowy posiłek albo podzielić się produktami, z których można coś ugotować.
Do dyspozycji użytkowników jest również wspólny kącik przeznaczony do odpoczynku, poczytania na miejscu książek i magazynów, czy skorzystania ze stanowiska komputerowego.
– Duża część potraw powstaje z produktów uratowanych przed zmarnowaniem, przekazywanych do Wspólnego Stołu przez Bank Żywności, za pośrednictwem Fundacji "Byle do wiosny". Z tych produktów potrawy gotują na miejscu pracownicy OPS i wolontariusze, ale do Wspólnego Stołu jedzenie przygotowują też uczniowie klas gastronomicznych Rybnickiego Centrum Edukacji Zawodowej, w ramach zajęć szkolnych. Nadwyżki żywności trafiają do nas także od restauratorów. Wspólny Stół się rozkręca, potrzebujemy coraz więcej słoików, dlatego zachęcamy do przyłączenia się do akcji "Uwolnij krauzy" – mówi Barbara Kazana z rybnickiego Ośrodka Pomocy Społecznej.