Bytom: Możesz napić się kawy w XVIII-wiecznej kamienicy
Autor: Andrzej Zazgórnik w dniu 2025-02-26
Miłośnicy kawy, choć nie tylko tego szlachetnego, czarnego napoju, mogą odbyć podróż w czasie. W Bytomiu funkcjonuje, we wnętrzach XVIII-wiecznej kamienicy, wyjątkowa kawiarnia.
W najstarszym, bo pochodzącym z XVIII wieku budynku mieszkalnym przy ul. Webera 2, latem ubiegłego roku otworzyła się Kofeina Mood, kameralna kawiarnia serwująca dobrą małą czarną, fantazyjne śniadania, desery i cydr rzemieślniczy. Kofeinę Mood prowadzi Ewa Faszczewska, bytomianka związana z branżą gastronomiczną, która zapragnęła otworzyć swój własny kawiarniany biznes.
– Na pomysł otwarcia kawiarni wpadłam krótko po swoich 30. urodzinach. Pomyślałam wtedy – czas na coś nowego, coś swojego. W tej decyzji dużo było spontaniczności, ale też od początku wiedziałam, że moja oferta nie będzie się ograniczać tylko do kawy i herbaty – mówi Ewa Faszczewska, właścicielka kawiarni Kofeina Mood.
W poszukiwaniu idealnego miejsca pani Ewa przeszła Bytom wzdłuż i wszerz. Wybór padł na urokliwy dwukondygnacyjny staromiejski dom na rogu ul. Webera i Jainty.
– Nie wahałam się długo – lokalizacja jest bardzo korzystna, bo w samym centrum, blisko Rynku i dużego centrum handlowego – opowiada pani Ewa.
Fot. UM Bytom/Hubert Klimek
Uwagę zwracają kolorowe grafiki zaprojektowane specjalnie dla bytomskiej kawiarni i własnoręczne wymalowane przez właścicielkę.
Włoska kawa i deser
Kofeina Mood to kolejna kawiarnia serwująca kawę specialty. Jest to kawa marki 7 Gr., włoska palarnia z tradycjami. Cup score każdej z kawy został oceniony powyżej 85 punktów. Są to: Ethiopia Sidamo, Brazil Santos oraz Colombia Supremo.
– Używamy jej do alternatywnej metody zaparzania – przelew. Do tradycyjnego espresso używamy 100% arabica. Jest to blend ziaren z Kolumbii, Etiopii i Brazylii. To także jest kawa speciality o można ją również u nas kupić stacjonarnie – tłumaczy Ewa Faszczewska.
Fot. UM Bytom/Hubert Klimek
Śniadania przez cały dzień
Co znajduje się w ofercie lunchowo – śniadaniowej Kofeiny Mood? W menu lokalu znajdziemy bajgle, grzanki, tosty francuskie czy pankejki, również w wersji na wegetarian i wegan. Zjemy tu też bowle i wypijemy tradycyjną, a nawet niebieską matche.
– Jednym z naszych haseł jest "Śniadanie przez cały dzień", więc jeśli przyjdzie wam wieczorem ochota na omlet, to zapraszamy – uśmiecha się pani Ewa.
Pierwsza cydrownia w Bytomiu
W Kofeinie Mood serwowany jest cydr jakościowy produkowany przez jedną z małopolskich winiarni.
– Nasz cydr jest wytwarzany ze starych polskich odmian jabłek według tradycyjnej metody. W przyszłości chciałabym rozszerzyć menu o kartę win, lecz póki co zapraszamy na cydr – zachęca Ewa Faszczewska.
Pani Ewa zatrudnia jedną pracowniczkę, która zajmuje się wypiekiem deserów.
– Olena przyjechała z Ukrainy, kiedy wybuchła wojna. Pracowałyśmy razem w poprzedniej firmie i wiedziałam, że jest świetna w tym co robi. Teraz mogą się o tym przekonać wszyscy miłośnicy słodkości, którzy odwiedzą naszą kawiarnię – mówi pani Ewa.
W sobotę, 1 marca, w Kofeina Mood zaplanowana została impreza promująca kawiarnię. Nie zabraknie stacji cydru, przekąsek na słodko i na słono. O szczegółach wydarzenia kawiarnia będzie informować na swoim fanpage'u https://www.facebook.com/kofeinaimood.