Teraz gramy:

Title

Artist
Background

Co dostarcza tran oprócz kwasów omega-3?

Autor: w dniu 2024-07-25

Tran znany jest ze swoich cennych właściwości prozdrowotnych, które w dużej mierze wynikają z obecności w jego składzie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Znajdziesz w nim jednak szereg innych substancji, dzięki którym możesz kompleksowo zadbać o swoje zdrowie. O jakich mowa? Sprawdź!

Dobry tran – czyli jaki?

Tran to olej ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego. Nie można go mylić z olejem z wątroby rekina – to olbrzymi błąd. Choć w obu przypadkach masz do czynienia z olejami rybimi, to mocno różnią się od siebie swoimi właściwościami prozdrowotnymi – w tranie m.in. znajdziesz znacznie wyższą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

Warto stawiać na wysokiej klasy produkty, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł – ze zrównoważonych połowów, co powinno być potwierdzone odpowiednim certyfikatem. Ponadto stawiaj na tran, który wolny jest od zanieczyszczeń, w tym pestycydów, metali ciężkich czy też dioksyn. Nie bez znaczenia pozostaje również jego jakość – określa go wskaźnik TOTOX, który nie powinien być niższy niż 25.

Tran obecny jest w naszych domach od pokoleń. Nie bez powodu już nasze babcie bardzo chętnie podawały nam go na łyżeczce – wszystko z myślą o wsparciu odporności w okresie jesienno-zimowym. Złocisty olej pozostał z nami do dziś, czemu trudno się dziwić – wykazuje się szeregiem prozdrowotnych właściwości, które wspomagają działanie ludzkiego organizmu na wielu płaszczyznach.

Duża w tym zasługa wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, których tran jest cennym źródłem. Na nich jednak lista jego wartościowych składników się nie kończy. W renomowanych produktach znajdziesz także nieoceniony duet: witaminę A i witaminę D.

[obraz_1]

Tran jako cenne źródło kwasów omega-3

Tran (https://olini.pl/tran-olini) znany jest jako jedno z najbardziej wartościowych źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. W praktyce mowa m.in. o kwasie DHA (kwasie dokozaheksaenowym) i EPA (kwasie eikozapentaenowym). Utrzymanie ich odpowiedniego poziomu nie należy do najłatwiejszych zadań. Powód? Nasze organizmy nie są w stanie samodzielnie ich syntetyzować, dlatego też już Twoja w tym rola, aby dostarczać je wraz z pożywieniem.

Bardzo cennym wsparciem okazuje się regularne spożywanie tranu, z którym wiąże się szereg korzyści. Kwasy omega-3 odgrywają bardzo istotną rolę w regulowaniu pracy układu immunologicznego. Uczestniczą w procesie zwalczania reakcji zapalnych, jak również inicjują odpowiedź Twojego organizmu na infekcje. Ponadto pobudzają komórki układu odpornościowego do neutralizowania patogenów chorobotwórczych.

Po tran i zawarte w nim kwasy omega-3 warto sięgać w okresie przeziębień i infekcji wirusowych. Znaczną część z nich wywołują rynowirusy, a wielonienasycone kwasy tłuszczowe ograniczają rozprzestrzenianie się infekcji – poprzez działanie na błony komórkowe. Nie bez znaczenia pozostaje ich udział w łagodzeniu stanów zapalnych.

Musisz również wiedzieć, niedobór kwasów NNKT, a więc DHA i EPA to bardzo krótka droga do zaburzeń skórnych o różnym przebiegu. Ich obniżony poziom przyczynia się do nadmiernej utraty wody przez skórę, przez co jest ona bardziej narażona na szkodliwe działanie substancji drażniących z zewnątrz. Ponadto może stracić elastyczność, jak również nawilżenie – słowem, jej funkcje ochronne stają się mocno ograniczone. Kwasy omega-3 zawarte w tranie pomagają odbudować barierę hydro-lipidową, dzięki czemu będzie znacznie mniej podatna na uszkodzenia. To niezwykle ważne w leczeniu m.in. łuszczycy czy atopowego zapalenia skóry (AZS).

Warto również podkreślić, że nienasycone kwasy tłuszczowe DHA i EPA są sprzymierzeńcami w walce ze "złym cholesterolem" (LDL-C) i jednocześnie przyczyniają się do zwiększenia tego "dobrego" (HDL-C). Ponadto warto zadbać o ich właściwy poziom również ze względu na ich właściwości do zmniejszenia stężenia trójglicerydów, a tym samym obniżeniem ryzyka m.in. miażdżycy, zawału serca czy też udaru mózgu.

Tran – cenne źródło witaminy D

Tran to wbrew pozorom nie tylko nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. W dobrej klasie produktach możesz liczyć na znacznie większy potencjał prozdrowotny, który w dużej mierze jest zasługą obecności w ich składzie witaminy D – potocznie nazywaną "witaminą słońca", co nie jest dziełem przypadku.

Ludzki organizm jest zdolny do jej syntetyzowania pod wpływem promieniowania słonecznego, jednak jej ilość często nie jest wystarczająca do pokrycia Twojego dziennego zapotrzebowania na nią. Dotyczy to zwłaszcza okresu jesienno-zimowego, kiedy słonecznych dni jest jak na lekarstwo, a do tego są one znacznie krótsze niż latem. Dostarczanie witaminy D organizmowi z pomocą suplementów takich jak tran to zatem skuteczny sposób na uchronienie się przed konsekwencjami jej niedoboru.

Musisz wiedzieć, że witamina D odgrywa bardzo ważną rolę w Twoim organizmie. Wspiera pracę układu odpornościowego, jak również wspomaga regenerację neuronów. Ponadto ułatwia wchłanianie jonów wapnia i fosforu, a co za tym idzie, korzystnie wpływa na układ kostny poprzez m.in. mineralizację kości.

Tran z witaminą A – zdrowie zamknięte w buteleczce

W tranie znajdziesz również witaminę A, która pozytywnie wpływa na układ immunologiczny. Ponadto jest cennym wsparciem dla narządu wzroku – przeciwdziała m.in. kurzej ślepocie czy też suchości oka. Z uwagi na to, że jest ona silnym przeciwutleniaczem, neutralizuje wolne rodniki, które przyczyniają się m.in. do powstawania stanów zapalnych, przyspieszenia procesów starzenia się, jak również rozwoju komórek nowotworowych.

Witamina A zawarta w tranie pomoże Ci również na dolegliwości skórne – wspomaga m.in. procesy regeneracji warstwy hydro-lipidowej. Oprócz tego pozytywnie wpływa na układ rozrodczy, a także przyspiesza gojenie się ran.

Artykuł powstał we współpracy z partnerem.