Ptasia grypa – co należy o niej wiedzieć?

Autor: w dniu 2025-02-13

Ptasia grypa jest problemem występującym obecnie na terenie kilku powiatów województwa śląskiego, w tym Piekar Śląskich. Wyznaczono strefę objętą zakażeniem wysoce zjadliwą grypą ptaków (HPAI).

Decyzja ta została podjęta na podstawie rozporządzenia Wojewody Śląskiego z dnia 29 stycznia 2025 roku, wydanego w związku ze stwierdzeniem ogniska choroby u dzikiego łabędzia znalezionego w miejscowości Kalety. Strefą objętą zakażeniem objęto m.in. Piekary Śląskie, Tarnowskie Góry, Radzionków, Kalety, Miasteczko Śląskie oraz kilka gmin powiatów będzińskiego, częstochowskiego, lublinieckiego i myszkowskiego. Zgodnie z rozporządzeniem, mieszkańców oraz hodowców drobiu obowiązują ścisłe środki bezpieczeństwa, które mają na celu powstrzymanie dalszego rozprzestrzeniania się wirusa HPAI.

Ptasia grypa – o czym pamiętać? Na co uważać?

Tablice informujące o strefie objętej zakażeniem ptasią grypą umieszczone zostały pod znakami drogowymi, również przy wjeździe do Piekar Śląskich. To po tym jak w powiecie lublinieckim potwierdzono przypadek ptasiej grypy u padłego łabędzia. Chodzi między innymi o wzmożoną czujność hodowców drobiu.

– Wysoce zjadliwa grypa ptaków jest bardzo niebezpieczną chorobą, szczególnie niebezpieczną dla drobiu utrzymywanego w hodowlach. Ze względu na swoją bardzo wysoką śmiertelność prowadzi do olbrzymich strat materialnych u hodowców, dlatego bardzo ważne jest, aby hodowcy utrzymujący drób zabezpieczali drób przed wniknięciem wirusa i ograniczyli straty, które mogą pojawić się w hodowlach  – wyjaśniał Śląski Wojewódzki Lekarz Weterynarii Konrad Kuczera.

By się nie narażać, lepiej nie dotykać napotkanych padłych ptaków. O ich znalezieniu od razu powiadomić Straż Miejską.

Nakazy:

  • Utrzymywanie drobiu i innych ptaków w zamkniętych obiektach – należy uniemożliwić im kontakt z dzikimi ptakami oraz ptactwem z innych gospodarstw.
  • Czyszczenie i dezynfekcja miejsc przebywania drobiu, paszy, środków transportu oraz sprzętu mogącego mieć kontakt z wirusem.
  • Stosowanie mat dezynfekcyjnych przed wejściami do budynków inwentarskich oraz przed wjazdami i wyjazdami z gospodarstw.
  • Prowadzenie rejestru osób odwiedzających gospodarstwo oraz zgłaszanie wszelkich przypadków zwiększonej śmiertelności drobiu do Powiatowego Lekarza Weterynarii.
  • W razie podejrzenia  wystąpienia choroby zakaźnej drobiu należy niezwłocznie powiadomić powiatowego lekarza weterynarii – w celu zweryfikowania informacji i utylizacji martwych ptaków.

Zakazy:

  • Zakaz organizowania targów, wystaw, pokazów i konkursów z udziałem drobiu i innych ptaków.
  • Zakaz wypuszczania ptactwa hodowlanego na zewnątrz.
  • Zakaz przemieszczania dzikich ptaków oraz produktów pochodzących od nich.
  • Zakaz wywożenia ściółki i nawozów naturalnych z gospodarstw, w których przebywa drób (chyba że uzyskano zgodę Powiatowego Lekarza Weterynarii).

Wszelkie przypadki znalezienia martwych ptaków dzikich należy zgłosić do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii. Szczególnie dotyczy to łabędzi, kaczek, gęsi i innych ptaków wodnych, które są najbardziej narażone na zakażenie wirusem.

Aby ograniczyć ryzyko rozprzestrzeniania się wirusa, należy bezwzględnie przestrzegać zasad bioasekuracji:

  • Nie karmić dzikiego ptactwa i nie pozostawiać resztek jedzenia na otwartych przestrzeniach.
  • Dezynfekować obuwie i ręce po każdym kontakcie z drobiem.
  • Zabezpieczać paszę i wodę, aby nie miały do nich dostępu dzikie ptaki.
  • Unikać wprowadzania do gospodarstwa ptaków o nieznanym statusie zdrowotnym.

Rozporządzenie Wojewody Śląskiego nakłada obowiązek oznakowania strefy objętej zakażeniem oraz wyłożenia mat dezynfekcyjnych na drogach publicznych.