Salceson najgorszym produktem mięsnym na świecie
Autor: Andrzej Zazgórnik w dniu 2023-12-11
Użytkownicy portalu kulinarnego Taste Atlas podjęli decyzję. Uznali, że polski salceson jest najgorszym produktem mięsnym na świecie. Faktem jest, że niezależnie od decyzji głosujących, Polacy mają na temat salcesonu zróżnicowane zdanie.
Zestawienie pojawiło się na stronie internetowej Taste Atlas 1 grudnia. Publikację stworzono po to, by użytkownicy z całego świata mogli wyrazić swoją opinię na temat produktów spożywczych z różnych rejonów świata. Polski produkt został zwycięzcą.
Salceson najgorszym produktem mięsnym na świecie
Salceson, czyli jeden z dość popularnych wyrobów mięsnych budzi mieszane emocje. Jedni go uwielbiają, inni wręcz przeciwnie. Obrazem niechęci jest wynik plebiscytu opublikowanego w sieci. Użytkownicy portalu Taste Atlas jednogłośnie stwierdzili, że ten produkt nie zasługuje na uznanie jego walorów. Otrzymał 2,4 z pięciu możliwych gwiazdek.
Z czego właściwie się składa? Głowizna, okrawki, skórki, krew, tłuszcz i przyprawy – składniki te niespecjalnie zachęcają. Wszystko to pomieszane z mięsem ma jednak wielu zwolenników. Twórcy zestawienia podkreślili, że jest kilka odmian tego produktu i spożywany jest z pieczywem lub innymi produktami mięsnymi.
Na drugiej pozycji znalazła się Liptovska salama składająca się z wołowiny, wieprzowiny i przypraw, zaś na trzeciej – wywodząca się ze Stanów Zjednoczonych szynka Smithfield. Świnie, z których wykonana jest ta szynka, hodowane są w stanie Wirginia. Zwierzęta karmione są orzeszkami ziemnymi i zbożami.