Pianki marshmallow niebezpieczne dla zdrowia
Autor: Andrzej Zazgórnik w dniu 2024-01-19
Pianki marshmallow są smaczne, słodkie, doskonałe w mroźne dni do porannego kakao czy gorącej czekolady, ale… niebezpieczne dla zdrowia. Zagadnieniem zajęli się naukowcy ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
To, że są słodkie i niezdrowe – wiedzą wszyscy, ale nie wiedzieliśmy, jak bardzo. Naukowcy ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego przebadali, co dzieje się z popularnymi piankami marshmallows – po ich podgrzaniu. Efekty przerażają.
Pianki marshmallow niebezpieczne dla zdrowia, choć promowane w kreskówkach
Modny wśród dzieci przysmak, grillowane pianki marshmallow mają, jak ustalili naukowcy ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, działanie rakotwórcze i mutagenne.
– Otrzymane wyniki sugerują duże narażenie na rakotwórcze wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne dzieci i młodzieży, często jedzących grillowane pianki. Szkodliwe dla zdrowia substancje powstają w piankach właśnie w wyniku grillowania – przestrzegają naukowcy.
Pianki "marshmallows" to – jakby opisać to osobie nieznającej zagadnienia – wyrób cukierniczy składający się z cukru, wody, żelatyny i dodatków, takich jak białka jaj kurzych, barwniki i aromaty, o gąbczastej konsystencji, formowany w małe cylindryczne kawałki, pokryte skrobią kukurydzianą. Choć historia słodkich, gąbczastych pianek sięga XIX w., kiedy taki deser pojawił się we Francji, to na wielką skalę upowszechnili je Amerykanie, udoskonalając produkcję i tworząc różne desery z wykorzystaniem pianek. Pieczenie ich przy ognisku to motyw często pojawiający się w amerykańskich kreskówkach. Moda na takie "słodycze z grilla" zawitała także do Polski, a w sprzedaży pojawiły się pianki przeznaczone właśnie do pieczenia.
Groźne wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
Okazuje się, że podczas podgrzewania i pieczenia w piankach powstają niebezpieczne dla zdrowia substancje, co potwierdzili naukowcy z Katedry i Zakładu Chemii, Wydziału Nauk Medycznych w Zabrzu katowickiej uczelni. Od lat prowadzone są tam badania nad szkodliwością grillowanych produktów spożywczych. Badania mające na celu identyfikację i oznaczanie wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w grillowanych piankach typu "marshmallows" prowadził tam lekarz Maciej Maciejczyk pod kierunkiem prof. Krystyny Tyrpień-Golder i dr hab. Beaty Janoszki. Badano też świadomość dzieci i młodzieży na temat ich wpływu na organizm.
– Niestety, podczas ogrzewania wielu produktów spożywczych, w tym pianek, powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) i ich heterocykliczne pochodne. Związki te tworzą się w wyniku pirolizy, a następnie pirosyntezy składników pianek takich jak cukry, aminokwasy, barwniki oraz przy udziale wolnych rodników – mówi prof. Krystyna Tyrpień-Golder.
Działanie cytotoksyczne wyizolowanych ekstraktów z grillowanych pianek zostało potwierdzone badaniami prowadzonymi we współpracy z Katedrą Biologii Molekularnej, Wydziału Nauk Farmaceutycznych w Sosnowcu, SUM, kierowanej przez prof. SUM dr. hab. Joannę Golę. Spożywanie ich po takiej "obróbce" może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie ze względu na ich dowiedzione działanie mutagenne i rakotwórcze.
Zwykłe pianki zdrowsze od grillowanych
Kluczowym czynnikiem jest temperatura – "surowe" pianki nie zawierały wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, zaś profil ich stężeń w ekstraktach wyizolowanych z grillowanych pianek jest, dowodzą naukowcy, bardzo podobny, niezależny od sposobu grillowania. Otrzymane wyniki sugerują duże narażenie na rakotwórcze WWA przez młodzież i dzieci, które często jedzą grillowane pianki. Wyższe stężenia WWA oznaczono w kolorowych piankach grillowanych w piekarniku niż w ognisku. Poza tym kolorowe, grillowane pianki są bardziej cytotoksyczne niż białe, zawierają też więcej wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych.
– Niepokojący jest brak świadomości społecznej w zakresie narażenia na szkodliwe substancje, w tym rakotwórcze, powstające w żywności poddanej obróbce termicznej, w tym w grillowanych piankach typu "marshmallows", dlatego należy poważnie zastanowić się nad zakazem sprzedaży i dystrybucji pianek gotowych do grillowania – postuluje prof. Tyrpień-Golder.