Jadłodzielnia sposobem na podzielenie się jedzeniem po świętach

Autor: w dniu 2023-12-27

Nieraz bywa tak, że w czasie Świąt Bożego Narodzenia przygotowujemy więcej jedzenia, niż jesteśmy w stanie zjeść – nawet z najbliższymi. Chętni mogą mrozić niektóre potrawy lub… podzielić się z potrzebującymi.

To ogólnodostępna lodówka, która po świętach bardzo się przydaje. W wielu lokalizacjach na mapie Polski działają jadłodzielnie, które akurat w okresie poświątecznym cieszą się sporą popularnością. Korzystają z nich zarówno ci, którzy przychodzą coś z nich zabrać jak i ci, którzy jedzenie przynoszą. Jak działają takie wyjątkowe chłodnie?

– Jest to miejsce, w którym można podzielić się nadmiarem żywności, który posiadamy w domu. Jest to szafa z lodówką, przystosowana do przechowywania produktów żywnościowych. Z łatwością można dotrzeć i zostawić słoik zupy, który został nam z poprzedniego dnia  – przypomina dyrektorka Ośrodka Pomocy Społecznej w Swarzędzu, Agnieszka Maciejowicz

Tego typu jadłodzielnie funkcjonują 7 dni w tygodniu, 24 godziny na dobę. Dostępne są w różnych miejscach na mapie kraju. W województwie śląskim funkcjonują między innymi w Siemianowicach Śląskich czy Chorzowie. W przypadku drugiego z wymienionych miast są dwie jadłodzielnie. Pierwszy punkt znajduje się w budynku przy Centrum Pracy Socjalnej przy ul. Kasprowicza 2 (powstał w grudniu 2020 roku, a czynny jest od poniedziałku do piątku w godzinach pracy (7-18), a drugi punkt ulokowany jest przed budynkiem położonym przy ul. 3 Maja 31 (działa całodobowo):

Specjalnie dostosowana lodówka znajduje się także w Piekarach Śląskich. Piekarska lodówka społeczna znajduje się na parkingu Urzędu Miasta Piekary Śląskie przy ulicy Bytomskiej 84:

Kilka takich miejsc jest również w Rybniku – przy ulicy Zebrzydowickiej 30, druga przy ulicy Lompy, trzecia – przy ulicy Barbary 22.

Nadmiarowym jedzeniem warto dzielić się jednak nie tylko od święta, szacuje się bowiem, że Polacy w ciągu roku marnują niemal pięć milionów ton żywności. Warto na pozostawionym opakowaniu napisać datę przygotowania potrawy, by chętni byli świadomi tego, jak długo taki produkt oczekuje na tego, kto zdecyduje się na skorzystanie z niego. Naczelną zasadą jest również to, by włożyć do lodówki to, co sami zjedlibyśmy ze smakiem.