Teraz gramy:

Title

Artist
Background

Bytom: Jedzenie w szpitalu jak w restauracji

Autor: w dniu 2023-11-27

Chleb graham z pastą jajeczną, krem z dyni, gotowany dorsz w sosie ziołowym z ziemniakami i szpinakiem oraz makaron z sosem bolońskim – to nie jadłospis hotelowej restauracji, a przykładowy jadłospis pacjentów hospitalizowanych w Szpitalu Specjalistycznym nr 1 w Bytomiu.

Bytomska "Jedynka" przystąpiła do programu pilotażowego "Dobry posiłek w szpitalu". W efekcie wszystkie dania dla pacjentów są przygotowywane w oparciu o zalecenia dietetyka, potrawy są urozmaicone, a w codziennym jadłospisie zapewniona jest dodatkowa, wieczorna kolacja.

Pożywne i pyszne jedzenie jest bardzo ważne w procesie leczenia, dlatego cieszę się, że bytomska "Jedynka" tak kompleksowo podchodzi do opieki nad pacjentami, którzy będą dzięki temu szybciej wracać do zdrowia – mówi Mariusz Wołosz, prezydent Bytomia.

"Dobry posiłek w szpitalu" to program pilotażowy z zakresu edukacji żywieniowej, uruchomiony przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Szpital Specjalistyczny nr 1 w Bytomiu przystąpił do niego już z początkiem listopada. Program potrwa do czerwca przyszłego roku. Według założeń, dzienna stawka żywieniowa na pacjenta będzie finansowana przez NFZ w wysokości około 26 zł. Bytomska placówka, zgodnie z wytycznymi programu, publikuje na stronie internetowej, codziennie w dni robocze, jadłospisy i zdjęcia co najmniej dwóch posiłków spośród stosowanych diet. Jadłospisy zawierają informacje o rodzaju posiłku i składzie produktów, dobowych sumach wartości energetycznej oraz odżywczej diet, sposobie obróbki, a także alergenach. Pacjenci w ramach programu otrzymują dodatkową wieczorną kolację o godz. 20 przez cały tydzień.

Bytomski szpital zdecydował się przystąpić do programu, mając na uwadze, jak duży wpływ na zdrowie ma prawidłowo zbilansowana dieta.

Pacjenci otrzymują posiłki dostosowane do swoich potrzeb żywieniowych, co wpływa na stan ich ogólnej kondycji zdrowotnej oraz szybszą regenerację. Poza oczywistymi korzyściami, smaczne i zrównoważone posiłki przyczyniają się również do poprawy samopoczucia i zwiększenia komfortu pobytu w szpitalu. – mówi Kinga Wieczorek, p.o. dyrektora Szpitala Specjalistycznego nr 1.

Foto i źródło. Szpital nr 1 Bytom