Pleśnie, drożdże, wirusy i bakterie – co jeszcze zagraża naszej żywności?
Autor: Artykuł sponsorowany w dniu 2025-02-10
Co zagraża spożywanej przez nas żywności?
Jak wspomniano we wstępie, zanieczyszczona żywność negatywnie wpływa na ludzkie zdrowie, przyczyniając się do rozwoju wielu różnych chorób czy zaburzając gospodarkę hormonalną człowieka. Co zatem w praktyce zagraża naszej żywności? Otóż, są to nie tylko pleśnie, drożdże, wirusy i bakterie, ale również pestycydy, które są powszechnie stosowane w rolnictwie. Stanowią one środki ochrony roślin przeznaczone do niszczenia szkodliwych organizmów, przez co ich wykorzystanie nie tylko zapewnia większe plony, ale pozwala również ograniczyć ilość epidemii występujących wśród roślin uprawnych i zwierząt hodowlanych. Mimo korzyści stosowanie pestycydów jest kontrowersyjne, ponieważ ich pozostałości na owocach czy warzywach szkodzą człowiekowi. W związku z tym istotne jest ich usuwanie przed spożyciem.
Jak skutecznie pozbyć się zanieczyszczeń z żywności?
Mając świadomość tego, że spożywanie zanieczyszczonej żywności jest szkodliwe dla ludzkiego zdrowia, warto wiedzieć również to, w jaki sposób skutecznie usunąć różnego rodzaju zanieczyszczenia. W praktyce umożliwia to myjka do żywności czyli urządzenie dostępne pod linkiem: https://www.srtech.pl/myjka-do-zywnosci. W swoim działaniu wykorzystuje ono ultradźwięki oraz ozon, dzięki czemu jest w stanie skutecznie usunąć zarówno zanieczyszczenia stałe, jaja pasożytów, pyły (również poniżej 2,5pm), czy metale ciężkie, jak i pestycydy, substancje chemiczne, glifosat, a także zlikwidować bakterie, wirusy oraz zarodniki grzybów, dzięki czemu można pozbyć się nieprzyjemnych zapachów.
Jak działa myjka do żywności?
Jak wspomniano w poprzednim akapicie myjka do żywności pozwala usunąć z produktów spożywczych zarówno zanieczyszczenia chemiczne, jak i mikrobiologiczne. Jest to efektem wykorzystania ultradźwięków oraz ozonowania, czyli metod, które umożliwiają skuteczną dezynfekcję. W jaki sposób należy ją przeprowadzić? W praktyce jest to bardzo proste, ponieważ wystarczy napełnić naczynie wodą, a następnie umieścić w nim produkty spożywcze, które mają zostać poddane dezynfekcji (np. owoce, warzywa czy mięso) oraz myjkę. W kolejnym kroku należy wybrać odpowiedni program jej działania, po czym myjka automatycznie zdezynfekuje żywność. Cały proces trwa z reguły jedynie kilka minut, a zaletą jest to, że przy użyciu myjki do żywności dezynfekować można nie tylko produkty spożywcze, ale również inne przedmioty, czyli np. dziecięce zabawki czy klucze.
Podsumowując należy stwierdzić, że zagrożeniem dla naszej żywności są nie tylko pleśnie czy bakterie, ale również stosowane powszechnie pestycydy. W związku z tym istotne jest skuteczne usuwanie zanieczyszczeń, co umożliwiają myjki do żywności dostępne na stronie: https://www.srtech.pl.
Artykuł powstał we współpracy z partnerem.