Powstał automat z żywnością. To projekt Politechniki Śląskiej

Autor: w dniu 2024-04-16

Naukowcy Wydziału Mechanicznego Technologicznego opracowują algorytmy, które mogą być wykorzystywane w sklepach i automatach zaopatrujących ludzi w produkty żywnościowe. Co ważne, towar trafi do klienta świeży, a w całym procesie nie będzie uczestniczył sprzedawca. Pierwszy tego typu projekt, opracowany przy współpracy naukowców Politechniki Śląskiej uroczyście uruchomiono dziś na parkingu przed Wydziałem Mechanicznym Technologicznym.

Projekt sklepów samoobsługowych to kolejna inicjatywa, która powstaje przy udziale naukowców Politechniki Śląskiej. Został dofinansowany z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Za realizację odpowiadało konsorcjum, którego liderem była firma HemiTech sp. z o.o., a jednym z partnerów Politechnika Śląska. Uczelnia opisuje, że w czasie realizacji przedsięwzięcia wybuchła pandemia koronawirusa, co dodatkowo wzmocniło – zaznaczają przedstawiciele uczelni – potrzebę realizowania projektów ograniczających kontakt bezpośredni obsługi sklepu z klientami.

– Potrzeba zautomatyzowania procesu sprzedaży okazała się ważna nawet po pandemii. Automatyzacja eliminuje problem z dostępnością personelu, dzięki temu, taki punkt sprzedażowy, jak widzimy tutaj, może pracować 24 godziny na dobę, siedem dni w tygodniu – powiedział Michał Pajączek, prezes firmy HemiTech sp. z o.o.

Ze strony Politechniki Śląskiej w projekcie brali udział, czytamy na stronie uczelni, pracownicy Katedry Podstaw Konstrukcji Maszyn, prof. dr hab. Wojciech Moczulski, dr hab. inż. Piotr Przystałka, dr inż. Wawrzyniec Panfil, dr inż. Krzysztof Ciupke, dr inż. Paweł Chrzanowski, dr inż. Sebastian Rzydzik, mgr inż. Daniel Pająk, mgr inż. Rafał Osadnik.

Fot. Politechnika Śląska

Automat z żywnością we współpracy z naukowcami

Rolą naukowców Politechniki Śląskiej (w tym projekcie było między innymi przygotowanie odpowiednich algorytmów wykorzystujących metody sztucznej inteligencji na potrzeby podsystemu służącego  do planowania zatowarowania sklepu w asortyment dostosowany do bieżących potrzeb klientów oraz optymalnego rozmieszczenia towarów w magazynie.

– Rozwinęliśmy algorytmy, które analizowały dane historyczne innych sklepów stacjonarnych. Na podstawie tych prawdziwych danych, trenowaliśmy nasze algorytmy. W ten sposób jesteśmy w stanie przygotować system zaopatrywania punktów sprzedażowych w konkretny towar, w konkretnym czasie – wyjaśnia prof. Wojciech Moczulski z Wydziału Mechanicznego Technologicznego, który był kierownikiem zespołu Politechniki Śląskiej biorącego udział w projekcie.

Dzięki temu systemowi punkt sprzedażowy będzie oferować towar, który jest chętnie kupowany przez klientów. System na bieżąco monitoruje, jakie towary mają największy zbyt, w jakich godzinach itp. W zależności od umiejscowienia zautomatyzowanego sklepiku, te potrzeby mogą być różne.

Testują rozwiązanie na parkingu

Na parkingu Wydziału Mechanicznego Technologicznego stanęła testowa zautomatyzowana samoobsługowa witryna piekarnicza. To rozwiązanie o dodatkowym stopniu trudności, ponieważ – jak zaznacza uczelnia – towar znajdujący się w środku musi być świeży, a w przypadku np. ciastek z kremem czy sałatek, musi być w taki sposób podany klientowi, żeby nie stracił konsystencji, smaku i walorów estetycznych tzn. nie został przewrócony czy zgnieciony.

– Faza testowa dotyczy sprawdzenia, jak działa punkt w postaci witryny piekarniczej, ale w dalszych planach ten projekt będzie o wiele bardziej rozbudowany. W maju chcemy zaprezentować w pełni zautomatyzowany magazyn całodobowy, który będzie oferował już znacznie więcej towarów – dodaje prof. Moczulski.

Inżynierowie z Politechniki Śląskiej pracują także nad algorytmami, które pomogą zoptymalizować zużycie energii w takim sklepie oraz skrócić czas kompletowania zamówienia. Stosują w tym celu najnowocześniejsze technologie "Przemysłu 4.0", bazujące na bliźniakach cyfrowych. Docelowo projekt zakłada, że zamówienia w zautomatyzowanym sklepie będzie można złożyć jak w tradycyjnym sklepie internetowym z tą różnicą, że można zamówić towar na konkretną godzinę, do odbioru w konkretnym miejscu, w którym znajduje się magazyn lub sklep.

Automatyczny sklep spożywczy z bogatym asortymentem ma zostać uruchomiony wkrótce w powiecie gliwickim.