Teraz gramy:

Title

Artist
Background

Pomysły na babki wielkanocne

Autor: w dniu 2024-03-06

Wielkanoc to czas radosnego świętowania, rodzinnych spotkań i pysznych potraw. Jednym z najbardziej tradycyjnych przysmaków wielkanocnego stołu jest babka, która w wielu domach jest niemalże obowiązkowym elementem świątecznej uczty. Poniżej znajdziesz pomysły na różnorodne babki wielkanocne, które z pewnością urozmaicą Twoje wielkanocne menu.

Babka piaskowa

Babka piaskowa to klasyk wśród wielkanocnych wypieków. Jest wilgotna, delikatna i wyjątkowo maślana. To świetna propozycja dla wszystkich fanów tradycyjnych smaków i domowych wypieków. Dobrze smakuje zarówno samodzielnie, jak i z lukrem, czekoladową polewą lub skórką pomarańczy.

Zaczynamy od utarcia margaryny z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość mieszamy i łączymy z ubitymi wcześniej białkami. Ciasto przelewamy do foremki na babkę. Pieczemy w 175°C przez około 45-50 minut.

Babka cytrynowa

Dla tych, którzy pragną orzeźwiającego smaku na swoim wielkanocnym stole, babka cytrynowa to strzał w dziesiątkę. Jest aromatyczna i wyjątkowo smaczna. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom cytrusowych ciast.

Na początek oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, a następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i łączymy z przygotowaną wcześniej masą. Dodajemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Mieszamy i wylewamy do formy. Pieczemy 30-40 minut w 180°C. W międzyczasie przygotowujemy lukier. W tym celu mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. Dekorujemy nim upieczoną babkę.

Babka drożdżowa z bakaliami

Na świątecznym stole świetnie sprawdzi się również wspaniała babka drożdżowa z bakaliami. Jest puszysta, wilgotna i wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Udekorowana lukrem i żurawiną nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na talerzu.

Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Drożdże mieszamy z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W osobnej misce mieszamy mąkę ze szczyptą soli, kakao, żółtkami i budyniem śmietankowym. Dolewamy ciepłe mleko rozpuszczone z masłem i cukrem oraz gotowy zaczyn. Całość dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy bakalie. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy je do formy i ponownie odstawiamy, aż podwoi swoją objętość. Babkę wielkanocną pieczemy w 180°C przez około 40 minut. Po upieczeniu dekorujemy lukrem i żurawiną.

Cały przepis na babkę drożdżową z bakaliami znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/babka-drozdzowa-z-bakaliami.

Babka wielkanocna z białej fasoli

Dla fanów zdrowszych rozwiązań kulinarnych i nietypowych połączeń smakowych proponujemy babkę wielkanocną z białej fasoli. Nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również dostarcza cennych składników odżywczych.

Wystarczy ugotować cytrynę na wolnym ogniu przez godzinę, a następnie zblendować ją na gładki mus. Fasolę odcedzamy z zalewy i mieszamy ją wraz z mąką pszenną, mąką kukurydzianą, mąką kokosową, jajkami i masłem. Blendujemy i dodajemy cukier oraz mus cytrynowy. Masę przelewamy do formy i pieczemy przez około 50 minut w 180°C. Gotową babkę posypujemy cukrem pudrem i skórką z cytryny.

Babka panettone

Kolejnym świetnym wypiekiem na wielkanocny stół będzie babka panettone, czyli włoska babka drożdżowa z dodatkiem rodzynek i pomarańczy. Jest miękka, delikatna i wysoka — z pewnością stanie się gwiazdą świątecznej uczty.

Na początek podgrzewamy mleko i mieszamy je ze świeżymi drożdżami, cukrem i mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia. W osobnej misce mieszamy mąkę, masło, jajka i gotowy zaczyn. Zagniatamy na jednolite ciasto, przykrywamy ściereczką i ostawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy do ciasta jajka, żółtka, cukier wanilinowy, sól oraz mąkę. Zagniatamy, a na koniec dosypujemy sparzone rodzynki i skórkę z pomarańczy. Dokładnie wyrabiamy i ostawiamy do wyrośnięcia. Babkę pieczemy w 180°C przez 20 minut, a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy jeszcze przez 20-25 minut.

Sprawdź cały przepis na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/panettone.

Materiał powstał we współpracy z partnerem.