Ryboflawina – cenna witamina z grupy B
Autor: Andrzej Zazgórnik w dniu 2022-12-05
Ryboflawina to organiczny związek chemiczny będący połączeniem rybitolu i flawiny. Choć brzmi to nieco niezrozumiale, ryboflawina to witamina B2, czyli jedna z dobrze znanych ci witamin rozpuszczalnych w wodzie.
To substancja niezwykle istotna dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, która może m.in. wspierać procesy prawidłowego widzenia czy wzmacniać układ nerwowy i odpornościowy.
Ryboflawina – co to jest?
Ryboflawina to witamina B2, czyli substancja egzogenna, której organizm nie potrafi samodzielnie syntetyzować, dlatego musi być dostarczana do ustroju wraz z pożywieniem lub w formie suplementów diety.
Ryboflawina to witamina rozpuszczalna w wodzie, wchodząca w skład witaminy B Complex, czyli kompleksu witamin z grupy B. Jej nadmiar jest usuwany z organizmu wraz z potem i moczem. Nie jest magazynowana w ustroju, dlatego też trzeba ją dostarczać do ustroju na bieżąco.
Witamina B2 została wyizolowana po raz pierwszy z serwatki mlecznej w 1879 roku. Jej wchłanianie zachodzi w jelicie cienkim, a jej wydalanie może być związane z pracą hormonów tarczycy.
To związek chemiczny, który ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Rola ryboflawiny w organizmie człowieka
Zakres działania witaminy B2 jest szeroki, a mianowicie związek może m.in.:
- Uczestniczyć w metabolizmie tłuszczów, białek i węglowodanów,
- wchodzić w skład koenzymów, które uczestniczą w procesach utleniania i redukcji,
- uczestniczyć w prawidłowym przebiegu procesu widzenia, szczególnie po zmierzchu,
- zmniejszać ryzyko rozwoju chorób oczu m.in. zaćmy,
- wspierać pracę układu nerwowego,
- wzmacniać układ odpornościowy,
- przyczyniać się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
- pomagać w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych i erytrocytów,
- dbać o kondycję skóry.
Ze względu na możliwy wpływ witaminy B2 na wiele aspektów codziennego życia, jak chociażby zmniejszania uczucia zmęczenia, warto zadbać o prawidłową podaż składnika w diecie, m.in. poprzez spożywanie produktów spożywczych będących bogatym źródłem ryboflawiny.
Źródła ryboflawiny w żywności
Aby wzbogacić codzienną dietę w ryboflawinę, warto sięgać po produkty spożywcze takie jak:
- Mleko,
- produkty mleczne, m.in. sery twarogowe, sery podpuszczkowe dojrzewające,
- jaja,
- suche nasiona roślin strączkowych,
- warzywa, m.in. szpinak, groszek, brokuł, sałata czy natka pietruszki,
- drożdże,
- migdały,
- kiełki pszenicy.
Dobrym źródłem ryboflawiny mogą być również podroby, szczególnie wątroba cielęca. Jednak ze względu na bogactwo nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, podroby nie powinny stanowić stałego elementu diety, tylko sporadyczny dodatek do jadłospisu.
Suplementacja ryboflawiny
W przypadku, gdy codzienna dieta nie pokrywa zapotrzebowania na ryboflawinę lub w czasie zwiększonego zapotrzebowania na ten składnik m.in. w czasie nadmiernego stresu, zmęczenia czy intensywnych wysiłków fizycznych, warto rozważyć stosowanie suplementów diety bogatych w ryboflawinę.
Ponieważ niedobór jednej witaminy z grupy B może wiązać się także z niedoborem innej witaminy z tej grupy, świetnym rozwiązaniem wydaje się skorzystanie z witaminy B Complex, czyli kompleksowego zestawu wszystkich witamin z grupy B. Taki produkt znajdziemy pod adresem: https://ostrovit.com/pl/products/ostrovit-witamina-b-complex-90-tabletek-16713.html.
Zapotrzebowanie na ryboflawinę
Zapotrzebowanie na witaminę B2 zależy m.in. od wieku, płci i stanu fizjologicznego.
Zgodnie z Normami Żywienia dla populacji polskiej opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia ustalono wartość zalecanego spożycia (RDA):
- dla dzieci od 1 do 9 lat na poziomie 0,5-0,9 mg na dobę,
- dla dziewcząt w wieku 10-18 lat na poziomie 1,0-1,1 mg na dobę,
- dla chłopców w wieku 10-18 lat na poziomie 1,0-1,3 mg na dobę,
- dla dorosłych kobiet na poziomie 1,1 mg na dobę,
- dla dorosłych mężczyzn na poziomie 1,3 mg na dobę,
- dla kobiet w ciąży zaleca się dobową podaż wynoszącą 1,4 mg,
- dla kobiet w okresie laktacji – 1,6 mg na dobę.
Niedobór witaminy B2
Niedobór witaminy B2 nie jest powszechnym zjawiskiem. Najczęściej dotyczy sportowców uprawiających intensywne wysiłki fizyczne, osób starszych, narażonych na długotrwały stres czy też osób z chorobą alkoholową.
Objawy niedoboru ryboflawiny są mało charakterystyczne. W wyniku niedostatecznej podaży związku może dojść do:
- pogorszenia kondycji włosów – ich nadmiernego wypadania,
- zwiększenia łamliwości paznokci,
- niedokrwistości,
- problemów z widzeniem np. uczucia piasku pod oczami czy zmętnienia siatkówki,
- występowania migreny,
- nadmiernego zmęczenia i znużenia.
Długotrwały niedobór witaminy B2 może prowadzić do rozwoju ariboflawinozy, która objawiać się może spierzchnięciem i pękaniem warg, bólem języka, pleśniawkami czy rozwojem zajadów w kącikach ust. Może wówczas dojść także do złuszczania się naskórka i rozwoju łojotokowego zapalenia skóry.
Ponieważ ryboflawina jest fotowrażliwa, a zwiększone ryzyko niedoboru mikroskładnika dotyczyć może osób leczonych z użyciem światła, m.in. osoby z chorobami skóry czy noworodki z żółtaczką.
Nadmiar witaminy B2
Ponieważ ryboflawina to witamina rozpuszczalna w wodzie, jej nadmiar wydalany jest wraz z moczem. Przedawkowanie witaminy B2 jest więc bardzo trudne.
W większości przypadków, po spożyciu nadmiernych ilości mikroskładnika zaobserwowano jedynie zmianę zabarwienia moczu na ciemnożółtą. Nie stwierdzono więc objawów spożywania większych ilości ryboflawiny.
Materiał powstał we współpracy z partnerem.